Хоробрий народ України отримав премію імені Сахарова

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Хоробрий народ України в особі президента Володимира Зеленського отримав цьогорічну премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова. 

Про це повідомили в Європарламенті. 

Відзнака, як наголосили в Європарламенті, підкреслює зусилля Зеленського разом з роллю окремих людей, представників ініціатив громадянського суспільства, державних і громадських інституцій, зокрема: 

  • Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), яка рятує людей, розчищає завали та боєприпаси, що не розірвалися, евакуює людей до ​​безпечних місць;

  • Юлії Паєвської (Тайри) – української волонтерки та фельдшерки, засновниці евакомедичної частини “Ангели Тайри”. Із 2014 року вона рятувала життя військових і мирних жителів Донбасу, а в березні цього року під час евакуації мирних з Маріуполя потрапила в російський полон, де провела три місяці;

  • Олександри Матвійчук – юристки-правозахисниці, голови Центру громадянських свобод – лауреата цьогорічної Нобелівської премії миру. Вона фіксує воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені російською армією в Україні;

  • Громадянського руху опору “Жовта стрічка” – виник у тоді ще окупованому росіянами Херсоні та відіграє важливу роль у захисті свободи слова та опорі російським намірам щодо окупованих територій;

  • Івана Федорова – мера Мелітополя, якого викрали російські війська та замінили проросійським ставлеником. Серед українців Федоров став символом гноблення й опору, прикладом мужності перед лицем навали.

“Агресія, яка триває, є новим масштабом війни, яку Росія розпочала проти України в лютому 2014 року, після Української Революції Гідності, під час якої український народ вимагав від своєї країни йти проєвропейським шляхом. Неспровокована загарбницька війна Росії проти України завдає величезних збитків українському народу. Вони не тільки борються, щоб захистити свої домівки, суверенітет, незалежність і територіальну цілісність, але вони також захищають свободу, демократію, верховенство права та європейські цінності на полях битв проти жорстокого режиму, який прагне підірвати нашу демократію, послабити й розділити наш Союз”, – зазначили в Європарламенті. 

Голова Європейського парламенту Роберта Мецола у своєму виступі наголосила, що ЄС стоятиме пліч-о-пліч з Україною в боротьбі. 

“Сьогоднішня нагорода слугує нагадуванням про нашу непохитну підтримку і нехай вона буде присвячена всім тим хоробрим українським жінкам і чоловікам на місцях, всім тим, кого ми з відкритими серцями прийняли у своїх домівках, і всім тим, хто втратив своїх рідних і близьких, і я знаю, що хоробрий народ України не здасться, і дозвольте мені запевнити вас, що і ми не здамося”,цитує її слова Суспільне.

Нагадаємо, що 2019 року український режисер Олег Сенцов отримав премію Сахарова власноруч. Лауреатом він став на рік раніше, однак тоді нагороду за нього отримала його двоюрідна сестра Наталія Каплан, адже сам Сенцов перебував у російському полоні. 

Премію Сахарова в різні роки також отримували білоруська опозиція та російський антикорупційний активіст і політик Олексій Навальний. Замість останнього нагороду наприкінці минулого року отримувала донька Дар’я. У промові дівчина наголосила, що не розуміє чому ті, хто виступає за прагматичні стосунки з диктаторами, не можуть просто відкрити підручники історії.

Фотографія обкладинки: REUTERS/Yves Herman

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter