У ЄС запропонували проєкт “паспортів вакцинації”

Дата: 17 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Європейська комісія показала проєкт “цифрових зелених сертифікатів” для подорожей, що міститимуть докази вакцинації від ковіду, негативного тесту або доказ того, що людина перехворіла на коронавірус. 

Про це повідомили на сайті Єврокомісії. 

Безкоштовний документ, що може бути в цифровому або паперовому вигляді, міститиме QR-код з основною інформацією і цифровим підписом. Усі дані в сертифікаті будуть викладені англійською та офіційною мовою країни, що видала його.

Щоб запобігти дискримінації людей, які ще не отримали вакцину, Єврокомісія пропонує створити не лише взаємосумісний сертифікат про вакцинацію, але й про тести на коронавірус та одужання від нього. 

“Цифровий зелений сертифікат не стає передумовою для вільного пересування і не створить жодної дискримінації. Спільний підхід у межах всього ЄС дозволить нам поступово відновити вільне пересування та уникнути фрагментації. Це також шанс вплинути на глобальні стандарти”, – розповів єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс

Сертифікати мають визнавати всі члени ЄС, а також Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія. Документ, за задумом авторів, зможуть видавати:

  • громадянам країн ЄС і членам їхніх родин, незалежно від громадянства;
  • громадянам третіх країн, які проживають у ЄС;
  • відвідувачам, які мають право подорожувати до інших країн-членів. 

Водночас, якщо країни-члени, наприклад, вимагають негативного тесту або самоізоляції, вони повинні будуть застосовувати однакові умови для власників сертифікатів про вакцинацію. Сертифікати планують використовувати, допоки ВООЗ не оголосить про завершення пандемії. 

Наразі ідею Єврокомісії ще мають затвердити в Європарламенті та Раді ЄС.

Нагадаємо, що влада в Китаї запустила цифровий сертифікат щеплення від коронавірусу для своїх громадян, які планують поїздки за кордон.

Нещодавно ЄС назвав надмірними обмеження, які влада Німеччини ввела на кордоні через мутований штам коронавірусу. Після початку масових кампаній вакцинації у Всесвітній організації охорони здоров’я виступили проти обов’язкового підтвердження щеплень від ковіду для міжнародних поїздок. Незадовго до цього з такою пропозицією виступали в Греції. 

Міжнародна правозахисна організація Freedom House ще в травні 2020-го заявляла, що пандемія ковіду створила переломний момент у світі, який може поглибити тенденцію занепаду демократії. Підбиваючи підсумки року, правозахисники повідомили, що в шести десятках країн світу влада грубо порушувала права людини під час стеження за дотриманням карантину, зокрема виселяла, била та навіть убивала людей. 

Фотографія обкладинки: ec.europa.eu 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter