ВООЗ проти обов’язкового вакцинування від COVID-19 для здійснення міжнародних поїздок

Дата: 16 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Всесвітній організації охорони здоров’я закликали країни не вимагати від мандрівників обов’язкової вакцинації від коронавірусу як умови для вільного здійснення міжнародних подорожей.

Про це йдеться в заяві пресслужби ВООЗ.

З огляду на те, що вплив вакцин на зниження передачі вірусу поки невідомий, а їхня доступність на цей час надто обмежена, комітет рекомендував країнам не вимагати доказів вакцинації від мандрівників, які прибувають. Комітет рекомендував країнам вживати скоординованих, заснованих на фактичних даних заходів щодо забезпечення безпеки поїздок і ділитися досвідом і кращими практиками з ВООЗ” йдеться в повідомленні Комітету ВООЗ із надзвичайних ситуацій.

Як відомо, раніше уряд Греції запропонував затвердити єдиний сертифікат вакцинації, щоб спростити поїздки всередині Євросоюзу та спонукати людей робити щеплення проти COVID-19. Про це йдеться у листі прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса до Єврокомісії, який цитує Politico.

Нагальне питання – погодити спільне розуміння стосовно структури сертифіката вакцинації, щоб його прийняли усі країни-члени”, зазначив грецький прем’єр.

Окрім цього, вважає Міцотакіс, такий сертифікат стане ефективним спонукальним чинником для громадян зробити щеплення, адже ця процедура не є обов’язковою. Прем‘єр-міністр Греції також планує порушити питання про сертифікат вакцинації на саміті ЄС, який відбудеться 21 січня у форматі відеоконференції.

Нагадаємо, що в Україні оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від коронавірусу.

План розробили фахівці Центру громадського здоров’я України разом з експертами ВООЗ та ЮНІСЕФ. За словами, в.о. генерального директора центру Ігоря Кузіна, у документ вноситимуть зміни кожні два тижні, відповідно до інформації про доступність вакцини.

Щеплення робитимуть тільки добровільно на базі спеціальних пунктів, а також у тимчасових центрах. Згідно з планом, вакцинувати українців будуть у чотири етапи. Спочатку із січня по квітень вакцину отримають люди із найвищим ризиком інфікування та розвитку хвороби і ті, хто виконує критичні функції у боротьбі з пандемією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter