Виселяли, били, вбивали: у 60 країнах світу силовики порушували права людини за недотримання карантину

Дата: 31 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Цього року правоохоронці у 60 країнах світу грубо порушували права людини під час стеження за дотриманням карантину.

Про це повідомили в Amnesty International.

Зокрема, в іранських тюрмах у в’язнів стріляли бойовими патронами та застосовували сльозогінний газ для придушення протестів через ситуацію з коронавірусом. Як наслідок, кількох людей убили та поранили. У Кенії тільки за перші п’ять днів комендантської години в результаті поліцейських операцій вбили не менш ніж сім людей, ще 16 госпіталізували.

У ПАР у перший день локдауну поліція стріляла гумовими кулями по людях, що “байдикували”. На відеозаписах із Чечні видно, як поліція ногами штовхала чоловіка без маски. А в Анголі під приводом боротьби з ковідом поліція вбила хлопчика прямим пострілом в обличчя за те, що він нібито порушив комендантську годину. Крім того, розслідування Amnesty International та ангольської правозахисної організації OMUNGA виявило, що в Анголі правоохоронці, яким доручили контроль за дотриманням карантину, вбили щонайменше семеро молодих людей у період із травня до липня.

Під час карантину поліція арештовувала та затримувала людей за участь у мирних акціях протесту, порушення обмежень на виїзд, проведення зборів, критику урядових дій щодо пандемії та з інших причин, які не виправдовують арештів та ув’язнень людей.

Наприклад, у Домініканській Республіці поліція затримала 85 тисяч осіб із 20 березня до 30 червня – нібито за недотримання комендантської години.

“Правоохоронні органи у всьому світі масово порушують міжнародне право під час пандемії, застосовуючи надмірну і непотрібну силу для забезпечення локдауну та комендантської години”, – наголосив голова Amnesty International з питань бізнесу, безпеки та захисту прав людини Патрік Вілкен

З березня до травня понад п’ять сотень людей у Туреччині затримали для допиту через так званий обмін провокаційними повідомленнями про коронавірус у соціальних мережах, що, за словами правозахисників, явно порушує їхнє право на свободу вираження поглядів.

Силовик в Уганді б’є перехожих, щоб вони пішли геть з вулиці. Фото: AFP

За словами дослідників, у кількох країнах дії поліції мали ознаки расової упередженості та дискримінації маргіналізованих груп. Наприклад, у Словаччині правоохоронці та військові огородили ромське поселення на час карантину. А у Франції в період із березня до травня лише в місті Кале волонтери зафіксували 175 випадків примусового виселення мігрантів, шукачів притулку та біженців силовиками. 

Чимало держав, як наголосили правозахисники, скористалися пандемією, щоб ухвалити закони, які порушують міжнародне право та нівелюють гарантії прав людини, зокрема на свободу мирних зібрань та свободу вираження поглядів. Наприклад, щонайменше 16 людей убили співробітники служби безпеки в регіоні Волайта в Ефіопії в серпні, після протестів проти арештів місцевих лідерів та активістів, нібито за проведення наради всупереч коронавірусним обмеженням.

Мігранти у Франції. Фото: AFP

Правозахисники підсумували, що, хоча деякі карантинні заходи в країнах можна виправдати під час пандемії через захист громадського здоров’я чи інші нагальні соціальні потреби, багато урядів вийшли далеко за межі розумних і виправданих обмежень.

“В усіх випадках порушення прав людини, пов’язаних з діями правоохоронців та застосуванням сили, уряди повинні проводити оперативні, ретельні, ефективні та незалежні розслідування й гарантувати відповідальність усіх винних у межах справедливих судових процесів”, – зауважили вони.

 
Половина українців вірять і в те, що жорсткий карантин, який влада вводитиме на початку січня 2021 року, допоможе стримати коронавірус.
 
Відомо, що станом на червень правоохоронці встигли виписати українцям штрафів за порушення карантину на 5 млн грн. 
 
Фотографія обкладинки: Reuters
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter