У вересні в Україні зафіксували 19 злочинів проти свободи слова – ІМІ

Дата: 12 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні у вересні 2022 року зафіксували 19 злочинів проти свободи слова, з них 14 скоїла Росія проти медіа і журналістів на українській території.

Такі дані наводить Інститут масової інформації (ІМІ).

Джерело: ІМІ

Серед російських злочинів – викрадення, обстріли журналістів та телевеж, запуск російської пропаганди на окупованих територіях.

Так, під час окупації нових територій Луганської області російські військові затримали трьох журналісток місцевих видань і тримали протягом кількох днів у приміщенні так званого “МДБ ЛНР”.

Російські окупанти викрали в Херсоні трьох блогерів, які у своїх соцмережах негативно висловлювалися про окупантів та висловлювалися на підтримку України. Одну з них, патріотичну блогерку Олену Наумову, ймовірно, викрали вже вдруге. Крім неї викрали ще двох місцевих патріотичних блогерів — Валерія Комагорова та Олегівну29, які вели канал у TikTok. Усіх трьох змусили записати на камеру вибачення за образу російських військових.

У Каховці окупанти викрали, а згодом відпустили редакторку газети “Каховська зоря” Жанну Кисельову.

Знімальні групи Фактів ICTV, ТСН та 5 каналу потрапили під обстріли росіян.

Так, окупанти скинули з дрона вибухівку на знімальну групу Фактів ICTV в селі Сеньківка на Чернігівщині. 

Знімальна група 5 каналу потрапила під обстріл під час роботи в Бахмуті Донецької області. 

Також російські війська намагалися поцілити в телевежу в Запоріжжі 22 вересня. Постраждала не сама телевежа, а територія навколо неї. Зокрема, пошкоджень зазнав телецентр, де розташована редакція Суспільного Запоріжжя.

Водночас у вересні ІМІ зафіксував п’ять випадків порушення свободи слова, за які відповідальна українська сторона. Всі вони стосувалися обмеження доступу журналістів до публічної інформації. Випадки зафіксовано в Києві, Кам’янці-Подільському та на Полтавщині.

Журналіст, редактор BIHUS.Info Максим Опанасенко майже місяць чекав відповіді від Апарату Верховної Ради на інформаційний запит щодо використання бюджетних коштів на діяльність народних депутатів.

У Полтаві департамент освіти міської ради у відповіді на інформаційний запит журналістки онлайн-медіа “Фундамент” Надії Кучер порадив шукати запитувану інформацію самостійно.

У Кременчуці на Полтавщині журналісти поскаржилися на вибірковість під час допуску на засідання сесії міської ради. Так, видання “Програма Плюс” та “Кременчуцька газета” повідомили, що на засіданні сесії 29 вересня були присутніми лише представники комунального телеканалу “КТРК”.

Детальніше з моніторингом стану свободи слова у вересні 2022 року можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, що в серпні в Україні ІМІ зафіксував щонайменше 17 злочинів проти свободи слова, 11 з них скоїла Росія.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter