В Україні протягом серпня вчинили щонайменше 17 злочинів проти свободи слова

Дата: 05 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні протягом серпня зафіксували щонайменше 17 злочинів проти свободи слова, 11 з них вчинила Росія.

Такі результати моніторингу наводить Інститут масової інформації (ІМІ).  

Фото: Микола Мирний / ZMINA

Серед злочинів РФ – викрадення, обстріли журналістів, погрози, захоплення та знищення редакцій медіа, кібератаки на медіа, блокування доступу до сайтів медіа та запуск російської пропаганди на окупованих територіях.

У серпні окупанти викрали з власного будинку блогерку Олену Наумову. Жінка знімала і викладала в TikTok ролики, де розповідала про життя в окупації, а також висловлювала підтримку Україні. Про її подальшу долю нічого невідомо.

В Авдіївці під обстріл росіян потрапила знімальна група Ukrainian Witness. Медійників виявив безпілотник, після чого їх прицільно обстріляли. Ніхто не постраждав. 

“Волинь Online” та запорізький сайт inform.zp.ua отримали чергові погрози від росіян. Працівникам першого медіа погрожували відповідальністю за “злочини” “бандерівської хунти”, другого — ув’язненням.

У Бахмуті на Донеччині окупанти знищили офіс Вільного радіо. Ніхто з журналістів не постраждав. За словами виконавчої директорки медіа Анастасії Шибіко, всю техніку, потрібну безпосередньо для роботи, команда вивезла ще на початку повномасштабного вторгнення.

У тимчасово окупованому Бериславі на Херсонщині росіяни захопили редакцію газети “Маяк” і під її брендом почали випускати свою пропаганду. На першій шпальті розмістили матеріал про річницю хрещення Київської Русі під заголовком “Одна віра. Один народ. Одна країна”.

Тривають кібератаки окупантів на платформи українських медіа. 23 серпня з території Росії намагалися заглушити супутниковий сигнал Суспільного.

За шість випадків порушення свободи слова відповідальна українська сторона. Зокрема, це побиття та перешкоджання, два випадки обмеження доступу до публічної інформації, по одному випадку непрямого тиску, стеження за журналістами й кіберзлочинів.

Журналіст Віталій Портников знайшов, ймовірно, підслуховувальний пристрій в орендованій квартирі у Львові. Чоловік припускає, що це може бути пов’язане з його журналістською діяльністю.

Цей випадок розслідує Служба безпеки України.

Джерело: ІМІ

Детальніше про ситуацію зі свободою слова в серпні 2022 року можна дізнатись у моніторингу ІМІ “Барометр свободи слова”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter