У Венесуелі незалежні медіа створили ШІ-ведучих, щоб убезпечити журналістів від утисків з боку уряду

Дата: 03 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У Венесуелі за допомогою штучного інтелекту створили ведучих з іменами El Pana (“друг”) і La Chama (“дівчина”), щоб поширювати новини від 10 незалежних місцевих медіа та захистити журналістів від урядових репресій під час скандальних президентських виборів.

Про це повідомляє видання Reuters.

Фото: Reuters

Ці моделі мають реалістичний вигляд, звучать і рухаються природно. Їх розробили в межах ініціативи “Операція ретвіт” від колумбійської організації Connectas.

Голова організації Карлос Гуертас пояснив, що штучний інтелект вирішили використати як “обличчя” інформації через зростання ризиків для журналістів, які продовжують виконувати свої обов’язки.

Згідно з даними “Репортерів без кордонів”, із середини червня у Венесуелі заарештували щонайменше 10 журналістів. Ще вісім перебувають за ґратами за різними обвинуваченнями, включно з тероризмом.

Гуертас додав, що використання штучного інтелекту в цьому разі є спробою поєднати технології з журналістикою, щоб протистояти переслідуванням і репресіям з боку уряду, оскільки цифрових ведучих неможливо заарештувати.

Міністерство комунікацій Венесуели не відповіло на запити щодо коментарів з приводу цієї ініціативи, і жоден посадовець не відреагував на прохання Reuters прокоментувати останні арешти журналістів.

Хвиля протестів у країні вже призвела до щонайменше 27 загиблих і 2400 арештів, а також затримань опозиціонерів і демонстрантів. Президент Венесуели Ніколас Мадуро та його адміністрація називають протестувальників фашистами й стверджують, що вони “розбурхують ненависть” за вказівками іноземних держав, таких як США, що у Вашингтоні заперечують.

Нагадаємо, що в травні цього року Міністерство закордонних справ України представило Вікторію Ші – представницю з консульських питань, створену з використанням технологій штучного інтелекту. Її прототипом є Розалі Номбре – українська співачка й модель родом з Донецька. Користувачі соцмереж розкритикували Вікторію за колір шкіри, зазначаючи, що вона начебто не схожа на українку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter