У Великій Британії понад три сотні українських родин стали бездомними

Дата: 12 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Впродовж 2022 року 6 796 українців отримали тимчасовий прихисток у Дербіширі, Ратленді, Лестерширі, Ноттінгемширі, Нортгемптонширі та Лінкольнширі. Однак у квітні 2023 року понад 300 українських сімей біженців подали заявки на набуття статусу бездомного у графстві Східний Мідленд.

Про це повідомляє BBC.

Фото: EUobserver

Так, тепер українським біженцям або знайдуть тимчасове житло чи нового спонсора, або допоможуть знайти постійний будинок. 

Минулого року британська влада ініціювала програму Homes for Ukraine, щоб допомогти переселенцям, які втекли від війни. Вона дозволяє громадянам України та їхнім родинам переїхати до Великої Британії за наявності спонсора, який би надав місце проживання на пів року та більше.

У жовтні стало відомо, що піврічний термін дії програми безплатних будинків для українських біженців закінчується, тому Homes for Ukraine шукала нових спонсорів. Активісти хвилювалися через “тихе згортання” програми підтримки, а деякі орендодавці стурбовані, що державна підтримка не збільшиться разом зі зростанням вартості життя.

Роджер Анскомб, британець, що прихистив жінку з дитиною з України, сказав: Це не може тривати вічно. Ми відчули, що настав час повернути нашу вільну спальню. Ми не могли запросити наших онуків у гості. Але українці чудові, і мені їх дуже не вистачатиме”. 

Виконавчий директор Ради Іст-Мідлендс Стюарт Янг наголосив: “Показники бездомності у регіоні залишаються низькими, і влада гарантує, що українці, які зареєстровані як безпритульні, швидко знаходять нового спонсора і при необхідності отримують тимчасове житло, поки цей процес займає місце. або одержують підтримку у пошуку власного постійного житла”

Раніше ZMINA писала, що впродовж 2022 року британські родини прийняли у своїх будинках 118 тисяч українців, однак знайти постійний дім біженцям стає дедалі складніше. 

Нагадаємо, що згідно з новим дослідженням, яке провела організація “More in Common”, вісім з десяти осіб, які прийняли українців, що рятуються від війни, сказали, що цей досвід був для них позитивним. Крім того, більшість населення вважає, що Велика Британія має продовжувати приймати українців, що виїхали із зони бойових дій.

Також влада Великої Британії заявила, що українські біженці мають право перебувати в країні три роки, маючи доступ до пільг та соціальних послуг. Однак потім вони мають повернутися до України, щоб відбудовувати її після війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter