Більшість британців позитивно ставляться до розміщення українських біженців – дослідження

Дата: 12 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Згідно з новим дослідженням, яке провела організація “More in Common”, вісім з десяти осіб, які прийняли українців, що рятуються від війни, сказали, що цей досвід був для них позитивним. Крім того, більшість населення вважає, що Велика Британія має продовжувати приймати українців, що виїхали з зони бойових дій.

Результати дослідження оприлюднило видання The Guardian.

Фото: Getty Images

Так, результати детального опитування свідчать, що 88% людей, які приймали біженців з України, зробили б це знову.  Водночас 3% респондентів заявили, що не стали б робити цього знов.

Дослідження також показало, що 68% британців вважають той факт, що Велика Британія прийняла понад 150 000 біженців з України, позитивним явищем, і лише 17% вважають це поганим.

Такі висновки зʼявилися на тлі суперечок щодо заяв Ріші Сунака про затримання та депортації біженців, які тікають до Великої Британії через Ла-Манш на невеликих човнах. Ці твердження викликали обурення серед правозахисників та Агентства ООН у справах біженців.

Сунак зробив зупинку малих човнів політичним пріоритетом через переконання, що громадяни Британії нібито хочуть покласти край потраплянню людей до Великої Британії у такий спосіб, попри відсутність альтернативних безпечних і легальних шляхів для біженців до Великої Британії.

Крім того, опитування показало, що громадяни, які приймають біженців, оцінили свій загальний досвід участі в програмі “Оселі для України” на 7,72 бала з 10, а те, як вони ладнали з українськими біженцями – на 8,43 бала.

Зʼясувалося, що багато громадян готові підтримати й біженців з інших країн: троє з 10 господарів заявили, що підтримали б афганських біженців, які зараз проживають в готелях по всій країні, а сім із десяти господарів сказали, що вони відкриті для підтримки як афганських, так і українських біженців.

Однак вони менш позитивно оцінили підтримку з боку національного уряду, оцінивши її на 5,04 бала з 10, а взаємодію з місцевою радою після прибуття біженців – на 5,86 бала.

Деякі з господарів натрапили на труднощі в досвіді приймання українців, зокрема, це стосується допомоги людям з травмами, культурними відмінностями, такими як мовний бар’єр або різні звички в їжі, та доступ до медичних послуг для біженців. 

“Це було важко. Але спогади про те, як маленька дівчинка грається у саду, коли в її рідній країні йде війна, лишаться зі мною назавжди”, – зазначив один з респондентів.

Директор “More In Common” Люк Тріл заявив, що програма “Оселі для України” реалізувалася у найкращому вигляді, оскільки по всій країні десятки тисяч людей запропонували свої будинки для тих, хто покинув свій дім, рятуючись від війни. 

“Пріоритетом зараз має бути забезпечення того, щоб добрим ставленням приймаючих громад не зловживали, і щоб українські сім’ї, які зі зрозумілих причин хочуть знайти власний простір та житло, отримували необхідну їм підтримку з боку уряду”, – додав він.

Нагадаємо, що переважна більшість біженців і внутрішньо переміщених українців хочуть колись повернутися додому, втім меншість з них планує зробити це в найближчі три місяці.

Всього 12% опитаних сказали, що планують повернутись додому в найближчі три місяці. Переважно це люди старшого віку, ті, хто розлучився з сім’єю, що все ще перебуває в Україні, або ті, хто стикається з проблемами інтеграції в приймаючих країнах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter