Переважна більшість українських біженців та внутрішніх переселенців хочуть повернутися додому – ООН

Дата: 24 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Переважна більшість біженців і внутрішньо переміщених українців хочуть колись повернутися додому, втім меншість з них планує зробити це в найближчі три місяці.

Про це повідомили в ООН. 

Фото: OMAR MARQUES/GETTY IMAGES

ООН провела вже третє дослідження намірів українських біженців у Європі й перше щодо ВПО. Опитали 3900 біженців, які перебували в Європі в грудні минулого та січні поточного року, а також – 2900 ВПО торік у грудні. 

Якщо казати про бажання повернутись додому, то про це говорять близько 77% біженців і 79% внутрішньо переміщених осіб. Основними перешкодами на цьому шляху є:

  • проблеми з безпекою в місцях походження; 
  • доступу та наявність базових послуг, включаючи електрику, воду та охорону здоров’я; 
  • відсутність роботи; 
  • відсутність житла.

“Доступ ВПО до належного житла є другою основною перешкодою для сталого та гідного повернення після міркувань безпеки”, – кажуть експерти. 

Всього 12% опитаних сказали, що планують повернутись додому в найближчі три місяці. Переважно це люди старшого віку, ті, хто розлучився з сім’єю, що все ще перебуває в Україні, або ті, хто стикається з проблемами інтеграції в приймаючих країнах.

“Для тих, хто має особливі потреби або підвищену вразливість, перспективи соціально-економічної інтеграції можуть бути складнішими, і це може вплинути на намір деяких повернутися”, – зауважують дослідники. 

Водночас близько 18% опитаних біженців досі не визначилися, чи повертатися.

“Ми не можемо думати про майбутнє або про те, як складається ситуація в Україні, і як довго вона буде такою. Ми можемо думати лише про сьогодення”, – цитують одного з учасників опитування експерти.

За рік аналітики побачили й деякі важливі покращення. Серед них збільшення з 27 до 47% біженців, які мешкають в орендованому житлі. Зросла й кількість тих, хто отримує дохід від роботи: з 37 до 46%

“Однак серед тієї ж групи, хоча частка тих, хто покладається на соціальний захист або грошову допомогу, знизилася до 50 з 57%, значна частка залишається безробітними. Багато інших знайшли низькокваліфіковану роботу, але для більшості доходу недостатньо для задоволення основних потреб”, – констатують в ООН. 

Нагадаємо, що внутрішньо переміщені особи в Україні мешкають у більш ніж п’яти тисячах місць компактного поселення, а більшість із них на новому місці відчувають до себе позитивне ставлення.

Цього року переселенцям виплатили вже понад 6,2 мільярда гривень допомоги на проживання.

Якщо ви стали ВПО, то прочитайте посібник з корисною інформацією від юристів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter