У Тюрингії ультраправу партію “Альтернатива для Німеччини” звинуватили у використанні пронацистської пісні

Дата: 05 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Міністр охорони довкілля Тюрингії, представник партії “Зелені” Бернгард Штенгеле, подав судовий позов проти регіонального керівництва ультраправої партії “Альтернатива для Німеччини” (АдН), звинувачуючи його в підбурюванні до ненависті.

Про це пише Politico.

Фото: DPA / J. Carstensen

У своїй заяві Штенгеле зазначає, що лідери АдН у регіоні, Бйорн Гьоке та Штефан Мьоллер, у своїй передвиборчій програмі посилаються на пісню, створену Францом Лангайнріхом, який має репутацію симпатика нацизму.

“Франц Лангайнріх був, коротко кажучи, переконаним етнічним націонал-расистом та відданим прихильником Адольфа Гітлера. Неможливо розглядати його твір окремо від автора”, – зазначив політик від “Зелених”.

Місцеве відділення АдН у Тюрингії назвало цей позов “зловживанням судовою системою”. Штенгеле каже, що “не очікує швидкого рішення”, але “сподівається на нього” до регіональних виборів у вересні.

Після Другої світової війни в Німеччині закон забороняє використання та поширення нацистської символіки. Гьоке неодноразово притягували до відповідальності за порушення німецького законодавства через використання нацистських гасел.

Раніше ZMINA писала, що більшість опитаних німців, а саме 51%, виступають проти заборони ультраправої “Альтернативи для Німеччини”. Меншість опитаних – 37% – вважають доцільним ініціювати її заборону. Партія відома своїми провокативними заявами та діями. Зокрема, на початку року відбулася закрита зустріч за участю представників АдН, де ті обговорювали ідею про масову депортацію з країни осіб іммігрантського походження.

Нагадаємо, що в червні минулого року, під час теледебатів, лідер правопопулістської партії “Альтернатива для Німеччини” Тіно Хрупалла порівняв Україну з нацистською Німеччиною, коли говорив про перспективи завершення війни.

Так, спочатку Хрупалла заявив, що Україна за підсумками війни “програє, як і Росія, а виграють лише США”, а також поскаржився, що Німеччина більше не може купувати вигідний для неї російський газ і купує “брудний сланцевий газ з Америки”. На репліку опонента, лідера фракції “Вільних демократів” Хрістіана Дюрра, що Хрупаллі байдуже на смерті українців, він заявив, що люди гинули також в Іраку та Афганістані й тоді не можна купувати енергоресурси й у США. 

Після цього модераторка запитала в Хрупалли, чи вважає він, що Україна має припинити опір. Той спершу сказав, що “метою має бути готовність говорити, щоб обидві сторони могли врятувати обличчя”. Далі він додав, що “будь-який день, коли війна закінчиться швидше, навіть із втратою територій, буде хорошим днем”. Натомість Дюрр назвав такі міркування абсурдними та спитав, чи Хрупалла пропонував би те саме, якби йшлося про його власну країну.  

Тоді лідер АдН сказав, що Німеччина фактично зробила це 1945 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter