Лише третина німців підтримує заборону ультраправої партії “Альтернатива для Німеччини”

Дата: 02 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Більшість опитаних німців, а саме 51%, виступають проти заборони ультраправої “Альтернативи для Німеччини”. Меншість опитаних – 37% – вважають доцільним ініціювати її заборону. Партія відома своїми провокативними заявами та діями. Зокрема, нещодавно відбулася закрита зустріч за участю представників “АдН”, де ті обговорювали ідею про масову депортацію з країни осіб іммігрантського походження.

Про це свідчать результати опитування ARD Deutschlandtrend.

Фото: DPA / J. Carstensen

Так, соціологи запитали тих, хто відкидає заборону “АдН”, про причини їхньої позиції: 65% відповіли, що вони політично взаємодіяли з партією та її виборцями, 16% стверджують, що “АдН” не є неконституційною, 14% обґрунтовують свою відмову відсутністю перспективи успіху такої процедури.

Майже половина респондентів (48%) виступають за скорочення державного партійного фінансування “АдН”, тоді як 41% вважають такий захід недоречним.

Дві третини (65%) загалом хочуть, щоб інші партії в Бундестазі тісніше співпрацювали з “АдН” з точки зору контенту, а 22% вважають це недоречним.

Нинішні дебати про “АдН” поки що мало змінили сприйняття партії. Показово, що четверо з десяти німців позитивно ставляться до того, що “АдН” більше ніж інші партії прихильна до обмеженого припливу іноземців та біженців.

Майже кожен другий каже, що партія не вирішує жодних проблем, але принаймні називає речі своїми іменами.

Загалом дві третини опитаних вважають “АдН” правоекстремістською. Водночас 66% прихильників партії погоджуються з твердженням: “Мені байдуже, що вона частково вважається правоекстремістською, якщо вона розвʼязує правильні питання”.

В опитуванні взяли участь 1303 виборці, які мають право голосу у Німеччині. Метод опитування – випадкове телефонне та онлайн-опитування. Період дослідження – 29–31 січня 2024 року.

Нагадаємо, що у червні минулого року, під час теледебатів, лідер правопопулістської партії “Альтернатива для Німеччини” Тіно Хрупалла порівняв Україну з нацистською Німеччиною, коли говорив про перспективи завершення війни.

Так, спочатку Хрупалла заявив, що Україна за підсумками війни “програє, як і Росія, а виграють лише США”, а також поскаржився, що Німеччина більше не може купувати вигідний для неї російський газ і купує “брудний сланцевий газ з Америки”. На репліку опонента лідера фракції “Вільних демократів” Хрістіана Дюрра, що Хрупаллі байдуже на смерті українців, він заявив, що люди гинули також в Іраку й Афганістані, і тоді не можна купувати енергоресурси й у США. 

Після цього модераторка запитала у Хрупалли, чи вважає він, що Україна має припинити опір.  Той спершу сказав, що “метою має бути готовність говорити, щоб обидві сторони могли врятувати обличчя”. Далі він додав, що “будь-який день, коли війна закінчиться швидше, навіть із втратою територій, буде хорошим днем”. Натомість Дюрр назвав такі міркування абсурдними та спитав, чи Хрупалла пропонував би те саме, якби йшлося про його власну країну.  

Тоді лідер “АдН” сказав, що Німеччина фактично зробила це у 1945 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter