У столиці Словенії велосипедисти влаштували акцію проти карантинних обмежень

Дата: 29 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У столиці Словенії Любляні сотні людей на велосипедах влаштували акцію протесту проти запроваджених владою країни обмежень через коронавірус. 

Про це повідомляє видання Total Slovenia News.

Da se!Delite da nas bo naslednjič še več. #protest

Опубліковано Urša Culiberg Пʼятниця, 24 квітня 2020 р.

Перший випадок зараження коронавірусом у країні підтвердили на початку березня. Вірус виявили у 60-річного чоловіка, який на літаку прибув з Марокко до Італії, а потім продовжив подорож до Словенії автомобілем. Станом на 29 квітня в країні зафіксували загалом 1408 випадків зараження, 86 (6,1% з усієї кількості) з яких виявилися смертельними. 

Задля недопущення поширення вірусу влада країни вжила жорстких обмежувальних заходів, зокрема заборонила роботу деяких магазинів. Також громадян зобов’язали носити маски, а людям похилого віку дозволили заходити до магазинів лише з 8-ї до 10-ї години. Наприкінці квітня уряд Словенії повідомив, що планує пом’якшувати карантин, однак люди все одно вийшли на протест. 

Велосипедисти, які проїхали вулицями столиці, сигналили у дзвінки, а громадяни, що залишились удома, підтримували їх, стукаючи в каструлі з балконів. Провівши одну акцію, люди не збираються зупинятись і хочуть виїжджати на протест щоп’ятниці, щоб привертати увагу до, як вони стверджують, змоги влади використати так звану коронавірусну кризу для тиску на громадянські права. 

Читайте також: Загроза – вірус, а не люди: ООН розповіла про кризу у сфері прав людини, спричинену пандемією

Нагадаємо, що нещодавно в Росії та Ізраїлі відбулися мітинги проти карантинних обмежень, запроваджених владою країн. Багатотисячний мітинг відбувся в Тель-Авіві 19 квітня. Люди вийшли проти прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, якого звинуватили в руйнуванні демократії. Спеціально для них на площі Іцхака Рабина заздалегідь нанесли розмітку, щоб протестувальники дотримувалися соціальної дистанції і в такий спосіб не порушували правил Міністерства охорони здоров’я.

У Росії основна частина протестів пройшла в онлайн-форматі. Росіяни використовували функцію “Розмови” в мобільній версії “Яндекс.Карт” і “Яндекс.Навігатора”, що дозволяє поставити крапку на мапі й написати до неї коментар. 

За час карантину в Україні також відбувся перший в історії онлайн-мітинг проти скорочення фінансування сфери культури.  

Задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати. Український уряд посилив карантин по всій країні із 6 квітня, а згодом продовжив його до 11 травня.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter