Загроза – вірус, а не люди: ООН розповіла про кризу у сфері прав людини, спричинену пандемією

Дата: 23 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Пандемія коронавірусу призводить до кризи у сфері прав людини, а тому уряди країн мають запроваджувати лише законні й співмірні з ризиками обмеження.

Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш.

В ООН нагадали, що в боротьбі світу з коронавірусом люди і їхні права мають залишатися на першому місці.

“Пандемія COVID-19 є надзвичайною ситуацією у сфері суспільної охорони здоров’я. Але навіть більше: це економічна криза, соціальна криза і людська криза, яка швидко стає кризою прав людини. Люди і їхні права повинні бути на першому місці. Не можна забувати: загроза – це вірус, а не люди”, – наголосив Гутерреш. 

Поважаючи права людини в кризовий час, за словами Генсекретаря ООН, світ виробить ефективніші та інклюзивніші рішення для надзвичайної ситуації сьогодні.

Нещодавно ООН підготувала доповідь про вплив пандемії коронавірусу на права людини у світі. В організації розуміють, що в країн наразі немає іншого шляху, окрім як вжити надзвичайних заходів для сповільнення поширення вірусу, однак дали декілька рекомендацій щодо того, як не забувати про права людини під час пандемії, зокрема: 

  • використовувати максимально доступні ресурси для забезпечення права на життя і доступності охорони здоров’я для всіх – не лише для хворих на COVID-19;
  • орієнтуватися на найвразливіші групи людей в заходах щодо пом’якшення економічних наслідків пандемії;
  • забезпечувати дохід і соцдопомогу найменш захищеним верствам населення;
  • усувати непропорційні заходи для мігрантів, біженців, безпритульних, ув’язнених та інших вразливих груп;
  • заохочувати політиків і релігійних діячів виступати проти дискримінації, розпалювання ненависті, ейджизму, ксенофобії, расизму чи насильства, що виникають унаслідок пандемії, і сприяти інтеграції та єдності;

  • забезпечити правдиву, доступну та точну інформацію про ситуацію, гарантувати свободу слова;

  • зміцнювати міжнародну співпрацю та вживати заходів щодо забезпечення загального медичного обслуговування.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати. Український уряд посилив карантин по всій країні із 6 квітня, а згодом продовжив його до 11 травня. 

За цей час уряд уже запровадив чимало обмежень, а тому ZMINA розібралася, які саме дії загрожують вам штрафом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter