У столичному збірному пункті кілька діб тримають хлопців, яких зловили у гуртожитку та хочуть відправити до армії

Дата: 06 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві на території збірного пункту третю добу утримують щонайменше двох молодих чоловіків, яких напередодні затримали під час рейду у хостелах та гуртожитках столиці. 

Про це ZMINA повідомив колега затриманих Володимир. Разом із затриманими він працює на будівельних роботах.  

Збірний пункт призовників Київського міського та обласного військових комісаріатів. Фото: Wikimapia

Рейд поліції та представників військкомату у хостелах та гуртожитках в районі Севастопольської площі, де живуть робітники з інших міст України, пройшов 4 жовтня близько 6 ранку.  Однак, за словами Володимира, молодих чоловіків віком від 20 до 27 років забирали не лише звідти:

“Завезли всіх до Солом’янського військкомату. Без пояснень, без нічого. Сказали, що проходитимуть комісію і заберуть до армії. Не дали людям ні зібрати речі, нічого”.

Одного зі знайомих Володимира відпустили у той же день, однак ще двоє його колег родом з Луганщини досі залишаються у збірному пункті за адресою: вулиця Зрошувальна, 17А. Вже декілька днів він їздить туди, аби допомогти їм:

“Вийшов до мене черговий офіцер і сказав, що ніхто їх не збирається відпускати. Нічого їм не пояснюють та не кажуть. Я їх запитую: “На підставі чого ви їх утримуєте? Вони що у розшуку?”. Відповідають, що нічого не знають”

Біля збірного пункту, за словами Володимира, знаходяться рідні й інших хлопців, яких затримали під час рейду та досі утримують там. 

“Мами, батьки стоять і не розуміють нічого. Дітям не можуть передати навіть речі. Деякі їдуть звідси (не дочекавшись. – Ред.)”, – зазначив він. 

Затримані не мають адвоката, однак, як розповів їхній колега, у пункті людям кажуть, що захисник їм не допоможе. За номером “Безоплатної правової допомоги” йому порадили звернутись до поліції, однак правоохоронці, як він переконує, “знизуючи плечима, їдуть геть”.

Частина затриманих вже нібито пройшла медичну комісію. 

Фото: liga.net

“Комісія на око визначила їх здоровими”, – повідомив Володимир. 

У Солом’янському військкоматі, куди телефонувала кореспондентка ZMINA, аби уточнити інформацію, не взяли слухавку. 

Останні кілька років під час призовних кампаній часто з’являються новини про так звані облави на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією, а також підтверджені факти доставлення чоловіків до пунктів збору. 

Значними порушеннями відзначився військовий призов 2018 року: тільки в столиці понад 20 чоловіків протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів. Про такі практики також повідомляли зі Львова та Рівного. Тоді у Генштабі засуджували практику “полювання на призовників” та обіцяли розібратися. 

Однак вже 2019 року в Херсоні військові безпідставно тримали у відділі комплектування та призову обласного військового комісаріату 24-річного чоловіка і намагалися відправити його до армії, незважаючи на наявність причин для відтермінування за сімейними обставинами.

Минулого року у Києві групу абітурієнтів майже добу утримували у військкоматі, намагаючись відправити до армії попри відстрочення.

Для чоловіків, які зіткнулися з такими діями, ZMINA підготувала спеціальну інструкцію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter