Абітурієнтів майже добу утримували у військкоматі, намагаючись відправити до армії попри відстрочення

Дата: 10 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кількох молодих людей з 9 липня утримували на території військкомату, намагаючись відправити до армії попри наявність у них документів, які підтверджували подальше навчання у виші. Наразі вони отримали листи про короткострокове звільнення. 

Про ситуацію повідомили на своїх сторінках у фейсбуку  Ігор Дрозда та Георгій Вешапідзе, яких утримували в Києві на території Дарницького районного військового комісаріату.

Ще в березні, коли в Україні почалася пандемія коронавірусу, президент Зеленський підписав указ, яким відтермінував призов спочатку на місяць, а згодом на літо. Однак через це студенти, які закінчують бакалаврат і мають вступати на магістратуру, втратили статус студента, а тому почали отримувати від військкоматів повістки. Нещодавно Міністерство освіти та науки України (МОН) розповіло, що отримує численні звернення від вступників та їхніх батьків про повістки, а тому звернулося до Міноборони з листом, у якому просить відтермінувати призов до армії для вступників.

У листі, який надіслало відомство до військових, зокрема, просили надати відстрочення від весняного призову випускникам закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти 2020 року, а також ухвалювати рішення щодо призову зазначених осіб уже під час осіннього призову, у разі якщо вони не продовжать свого навчання.

Однак, за словами Дрозди, працівники військкомату проігнорували його слова та документи, що підтверджують подальші плани навчатись.  

“Я пред’явив оригінали документів на вступ до магістратури в КНУКіМ, а також довідку з навчання в мовному центрі Чеської Республіки. Згідно зі статтею 17 про звільнення від військової служби, пункти 8 і 9, я повинен був отримати звільнення, однак не отримав. Комісія відхилила мої документи й одноголосно проголосувала за те, щоб закликати мене до військової служби”, – каже хлопець. 

Абітурієнт також розповів, що його та інших призовників утримують у їдальні на території комісаріату:

“Нас завели до їдальні й показали, де ми будемо спати. Усі були в шоці від того, що 1 липня на районній комісії нам відзначили з’явитися без речей. І сьогодні нам не повідомили й не пред’явили документів, на підставі чого нас утримують на території збірного пункту”.

За словами Дрозди, люди, яких утримують на території військкомату, телефонували до поліції, прокуратури та журналістів, однак на територію комісаріату нікого не пускали. 

Згодом хлопець повідомив, що його відпустили, однак тільки на певний період часу. Інший абітурієнт Георгій Вешапідзе, який потрапив у схожу ситуацію, повідомив “Українській правді”, що юнаки отримали листи про короткострокове звільнення. 

“Усім хлопцям по-різному: до 15, 17, 20 липня, коли ми маємо з’явитися знову. Зараз нас відпустили, поки ми знаходимося під Дарницьким військкоматом. Конкретного рішення стосовно відтермінування призову нам поки не оголосили“, – сказав він. 

Нагадаємо, що останні кілька років під час призовних кампаній часто з’являються новини про так звані облави на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією, а також підтверджені факти доставлення чоловіків до пунктів збору. 

Значними порушеннями прав призовників відзначився військовий призов 2018 року: тільки в столиці понад 20 чоловіків протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів. Про такі практики також повідомляли зі Львова та Рівного.

Минулого року в Херсоні військові безпідставно тримали у відділі комплектування та призову обласного військового комісаріату 24-річного чоловіка і намагалися відправити його до армії, незважаючи на наявність причин для відтермінування за сімейними обставинами. 

Для чоловіків, які зіткнулися з такими діями правоохоронців, ZMINA підготувала спеціальну інструкцію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter