У США влада одного зі штатів заборонила використовувати пігулки для аборту

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

В американському штаті Вайомінг губернатор підписав закон, який забороняє використання пігулок для переривання вагітності.

Про це повідомляє The New York Times.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Вайомінг став першим американським штатом, який увів у дію цю заборону. 

Під неї не підпадають рецептурні контрацептиви, які використовуються після сексу, але до підтвердження вагітності. Закон також не поширюється на будь-яке лікування, необхідне для захисту жінки “від неминучої небезпеки, яка суттєво загрожує її життю або здоровʼю“, або в разі “природного викидня відповідно до ухвалених наразі медичних рекомендацій.

Новий закон набуде чинності 1 липня 2023 року. Він заборонить “призначення, видавання, розповсюдження, продаж або використання будь-яких ліків з метою підготовки або проведення аборту”.

Порушення закону каратиметься позбавленням волі на строк до шести місяців і штрафом у розмірі 9 тисяч доларів США. Вагітних не притягатимуть до відповідальності.

Наразі у Вайомінгу є лише одна клініка, яка проводить медикаментозні аборти, – Клініка жіночого здоровʼя й сімейної медицини в Джексоні. Акушерка-гінекологиня цієї клініки Джованніна Ентоні наголосила, що новий закон “не лише порушує наші конституційні права, але й фактично завдає шкоди”.

Криміналізація доказової медицини – це те, до чого все зводиться і що зрештою призведе до материнських смертей і жахливих наслідків як для матерів, так і для немовлят“, – підкреслила вона.

Нагадаємо, члени Палати представників штату Південна Кароліна в США розглядають законопроєкт, згідно з яким жінка, яка перервала вагітність у штаті, підлягатиме смертній карі за вбивство.

Раніше ZMINA повідомляла, що наприкінці червня 2022 року Верховний суд США, розглядаючи справу “Доббс проти жіночої організації охорони здоров’я Джексона”, скасував рішення в справі “Роу проти Вейда” від 1973 року, яке визнало конституційним право на аборт.

У липні минулого року президент США Джо Байден заявив, що федеральний уряд захищатиме жінок, які планують зробити аборт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter