У США поліцейські одягнули кайданки на 5-річного школяра, який прогулював уроки

Дата: 05 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У американському штаті Меріленд поліцейські одягнули на 5-річного хлопчика кайданки, аби провчити за прогулювання школи. Після внутрішнього розслідування правоохоронці залишились на посадах, однак матір дитини вимагає через суд компенсації за моральну травму.

Про це повідомляє NBC.

Інцидент з 5-річним хлопчиком трапився ще у січні минулого року, але оприлюднили запис лише зараз. Поліцейські знайшли дитину на вулиці під час уроків. Спочатку правоохоронці говорили з хлопчиком, однак потім доставили його до школи, де почали кричати на нього та довели до істерики.

“Хто його взагалі навчив так себе вести вже в п’ять років?”, – говорить на відео один з правоохоронців. 

“Ось тому дітей треба ременем виховувати”, – відповідає йому співробітниця поліції. 

Відео з дитиною, яке оприлюднили у поліції, триває майже годину. Вже у кінці правоохоронець вирішив одягти на школяра кайданки, аби провчити.

“А ось це – наручники. Знаєш, для чого вони? Знаєш, для кого вони призначені? А для людей, які слухати не хочуть і не знають, як себе вести”, – говорить він.

Наразі службове розслідування не виявило порушень у роботі поліцейських, однак мати хлопчика планує позиватись до суду, щоб отримати компенсацію за моральну шкоду, яку нанесли дитині. 

Громадськість також виступила з відкритим зверненням, в якому вимагає відсторонити чи звільнити правоохоронців, які спілкувались з дитиною. Оприлюднення відео домігся депутат муніципальної ради округу Монтгомері Уїлл Джавандо, який також вимагає проведення повноцінного розслідування інциденту.

“Так, як обійшлися з цим хлопчиком, з людьми поводитися не можна в принципі – і не важливо, п’ять років людині або п’ятдесят, так з будь-ким говорити неприпустимо”, – говорить він. 

Нагадаємо, що у січні поточного року поліцейські в місті Рочестер, що в штаті Нью-Йорк, одягли наручники на дев’ятирічну дівчинку та використали проти неї перцевий балончик. 

Торік у США 46-річний житель Міннесоти Джордж Флойд загинув під час затримання поліцією. Один з правоохоронців майже 9 хвилин тиснув на шию чоловіка, поки той благав правоохоронця зупинитися та казав, що йому немає чим дихати.  Смерть Флойда призвела до масових протестів у США та низки акцій проти поліцейського насильства у світі. Українці також відреагували на інцидент, однак, як показали дослідження, 44% їхніх дописів у соцмережах щодо ситуації були расистськими. 

В Україні  за останні декілька років також сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, зґвалтування в травні минулого року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик, а також убивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині. На початку поточного року на Житомирщині поліцейські кілька годин утримували у відділку двох підлітків, який звинуватили в крадіжці автомобіля. Перед затриманням хлопців побили, а в самому відділку не давали зв’язатися з батьками. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter