У США колишнього лікаря звинуватили в домаганнях, утім у поліції кажуть, що доказів пацієнток не досить

Дата: 18 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Колишнього американського лікаря Девіда Фарлі звинуватили в сексуальному насильстві щодо пацієнток. Жінки та дівчата розповіли, що він роками розбещував їх, проводячи непотрібні обстеження грудей, статевих органів та прямої кишки.

Про це йдеться в розслідуванні CNN.

Девід Фарлі. Фото: KATU

Попередження: у тексті містяться деталі про сексуальне насильство, які можуть бути емоційно важкими та травмувальними для деяких читачів.

Так, Фарлі був членом Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів і познайомився з декількома своїми майбутніми пацієнтками саме через цю установу.

“Я чітко пам’ятаю, як у церкві він бігав за мною та іншими моїми друзями підліткового віку, і затискав нас у куток, масажував нам руки й плечі та казав: “Тобі потрібно прийти до мене”. Я часто намагалася піти раніше, щоб просто сховатися в машині”, – розповіла його колишня пацієнтка Ніколь Сноу.

Якось, коли дівчині було 15 років, вона відчула біль у животі, і тоді мати відвела її до Центру сімейного здоров’я у Вест-Лінні, де працював Фарлі. Він перевіряв стан здоров’я та займався спортом з дітьми в заможних передмістях, а також проводив допологові огляди й приймав пологи. 

Під час першого візиту лікар посадив матір пацієнтки у віддалене місце в кабінеті, щоб та не могла побачити, як він здійснює огляд. Протягом наступних трьох років, під час більш ніж 40 візитів, як зазначає Сноу, чоловік неодноразово вчиняв сексуальне насильство над нею, використовуючи тактику залякування, щоб провести  обстеження грудей і повторні внутрішні тазові та ректальні огляди.

“Він розповів мені та моїй матері, що одна з його молодих пацієнток померла від раку шийки матки й тому він як лікар хоче перевіряти всіх своїх пацієнток часто та починаючи з молодого віку. Так він почав знущатися з мене”, – додала Сноу.

У 2009 році дівчині виповнилося 18 років, і вона вперше прийшла до лікаря без матері. Попри те що Фарлі знав, що дівчина ще не була сексуально активною, він запропонував їй провести процедуру гіменектомії, щоб “зробити секс приємнішим”.

“Він просто сказав, що хотів би трохи “розтягнути” мене”, – зазначила вона.

Дівчина відмовилася, а Фарлі почав тиснути на неї. Зрештою Ніколь дала згоду, і тоді, за словами дівчини, чоловік вчинив сексуальне насильство руками. Після цього він змив кров у раковині, тоді як дівчина залишилася лежати, налякана через нестерпний біль, який тривав кілька днів. За її словами, тоді вона не усвідомлювала, що це насильство.

Через багато років, коли Ніколь переїхала та потрапила на огляд до гінекологині, лікарка запропонувала зробити їй “перший мазок Папаніколау”.

“Коли я відповіла: “У мене було понад 10, можливо близько дюжини”, вираз її обличчя дав мені зрозуміти, що це ненормально і так не мало статися”, – розповіла жінка.

Утім, її родина, дізнавшись про все, відмовляла виступати зі звинуваченнями проти Фарлі.

Інша потерпіла, Кеті Медлі, переїхала до Вест-Лінна 2016 року та зустріла Фарлі в церкві, де він був експертом у групі жіночого здоров’я. На той час жінка мала трьох дітей і знала, що хоче ще одного.

За чотири роки, протягом яких Медлі була його пацієнткою, Фарлі провів 11 оглядів, що майже втричі перевищує медичні рекомендації: обстеження органів малого таза тоді зазвичай проводили щорічно, тоді як мазки Папаніколау рекомендували робити кожні три роки жінкам від 21 до 65 років.

Одного разу лікар зателефонував жінці додому, щоб сказати, що виявив аномальні результати одного з її тестів. Він також розповів історію про смерть молодої пацієнтки від раку шийки матки та переконав Медлі в необхідності повторного обстеження.

“Він просто засунув руку в мене… Я пам’ятаю, що він довго рухав пальцем, а потім сказав, що все дуже добре. Після цього він продовжив пестити рукою мої зовнішні статеві органи… Я не розуміла, що зі мною відбувається. Він сексуально стимулював мене під час усього візиту. Я думала, що в мене, ймовірно, проблеми, якщо моє тіло так реагує на медичне обстеження. Згодом я дізналася, що це трапляється з багатьма потерпілими, і я думаю, що це те, що змушує нас мовчати. Це хід конем, тому що хто хоче це комусь говорити? Це найнезручніше, що я коли-небудь говорила”, – розповіла жінка.

У наступні вісім місяців жінка намагалася забути про те, що сталося. Одного дня до неї підійшла сусідка та посестра з церкви Ліза Пратт і прямо запитала, чи не мала вона дивного досвіду з лікарем Фарлі. Згодом жінки познайомилися з Ніколь Сноу та вирішили діяти.

У вересні 2020 року медична рада штату Орегон позбавила Фарлі ліцензії після розслідування, яке показало, що він поводився “непрофесійно або нечесно” з кількома пацієнтками. Під час цього розслідування зʼясувалося, що Фарлі проводив не лише непотрібні й болючі огляди, але й зберігав на своєму телефоні зображення сексуального насильства над неповнолітніми.

Лікарська комісія також дізналася, що він призначав або проводив застарілі та непотрібні аналізи, які суперечили медичним стандартам, що могло загрожувати здоров’ю пацієнтів.

Три жінки – Ліза Пратт, Кеті Медлі та Ніколь Сноу – також подали свої скарги до медичної ради штату. Слідчий лікарської комісії порадив їм звернутися до поліції, проте жінки повідомили, що колишній детектив Тоні Крістенсен, який тоді керував відділом поліції Вест-Лінна, гальмував розслідування та знецінював їхній досвід.

З часом до розслідування долучився офіс окружного прокурора, але теж не приділив йому належної уваги. Зрештою суд присяжних вирішив, що доказів для кримінальних звинувачень не досить.

У вересні 2022 року 71 колишня пацієнтка Фарлі надіслала відкритого листа до генеральної прокурорки Орегону Еллен Розенблюм, у якому критикувала дії окружної прокуратури. Наразі департамент кримінальної юстиції продовжує розглядати цю справу.

У той час Пратт, Медлі та Сноу після перегляду документального фільму про сексуальне насильство над гімнастками з боку Лоуренса Нассара подали цивільний позов проти Фарлі, вимагаючи відшкодування. Позов постійно розширювався через нові заяви від інших жінок, чоловіків, дівчат і хлопців, які також стверджують, що постраждали від дій Фарлі. Наразі кількість позивачів сягнула 128 осіб.

Фарлі, втративши ліцензію, не міг продовжувати медичну практику в Орегоні, тому 2020 року переїхав до Айдахо, де короткочасно працював помічником учителя в школі. Проте після повідомлення місцевої влади про розслідування його звільнили наступного ж дня. У 2022 році він переїхав до маленького міста Нефі в штаті Юта, де мером був його давній друг Глейд Нільсон. Нільсон зазначив, що Фарлі досі є членом їхньої місцевої церкви та відвідує її щотижня.

Представник Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів заявив, що остаточне рішення щодо Фарлі ухвалять після завершення судового процесу, проте наголосив, що наразі він уже має обмеження на участь у церковних службах, зокрема йому заборонено відвідувати церкви за межами міста, де він зараз проживає, за винятком недільних служб у супроводі дружини.

Нагадаємо, що у Великій Британії жінка виграла судову справу про сексуальне насильство під час терапевтичного сеансу і отримала понад 200 тисяч фунтів стерлінгів компенсації.

37-річна Елла Джанне подала позов проти терапевта Майкла Лусади, до якого вона звернулася 2016 року. Лікар сказав пацієнтці, що сексуальний контакт із ним нібито “допоможе впоратися з травмою”. За словами адвокатів Джанне, під час сеансу в жінки сталася панічна атака і вона не давала згоди на сексуальні дії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter