У США експоліцейського визнали винним у вбивстві афроамериканця Джорджа Флойда

Дата: 21 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У США суд присяжних визнав колишнього поліцейського Дерека Шовіна винним у ненавмисному вбивстві афроамериканця Джорджа Флойда. Минулого року смерть чоловіка призвела до масових протестів проти поліцейського насильства у світі.

Про це повідомляє CNN.

Влітку минулого року 46-річний житель Міннесоти Джордж Флойд загинув під час затримання поліцією. Як було видно на записах, що почали швидко поширюватися фейсбуком, Шовін понад вісім хвилин тиснув на шию чоловіка, поки Флойд благав того зупинитися та казав, що йому немає чим дихати. 

Виявилося, що Флойда затримали за підозрою у використанні підробленого чека на 20 доларів у магазині. Свідки інциденту, які почали знімати дії поліції на телефони, також казали поліцейським припинити душити чоловіка, проте викликали швидку тільки тоді, коли побачили, що той не дихає. Констатували смерть уже в шпиталі.

Одразу після інциденту всіх поліцейських, причетних до затримання Флойда, звільнили. Шовіна визнали винним за трьома пунктами обвинувачення, зокрема за “ненавмисне вбивство другого ступеня”, що передбачає покарання до 40 років позбавлення волі. Колишній поліцейський не визнав провину та відмовився свідчити в суді. Вирок чоловіку ухвалять приблизно через вісім тижнів.

Окрім Шовіна в справі про вбивство Флойда фігурують також троє його колег: 37-річний Томас Лейн, 26-річний Александр Куенга і 34-річний Ту Тао, яких звинувачували в пособництві й підбурюванні до ненавмисного вбивства. Суд над ними відбудеться в серпні.

Дерек Шовін, Ту Тао, Томас Лейн та Олександр Куенг (за годинниковою стрілкою зверху ліворуч)

На ухвалення вироку вже відреагував президент США Джо Байден. Він сказав, що вердикт суду може стати величезним кроком уперед до справедливості в Америці. 

“Сьогоднішній вердикт – це крок уперед. Ніщо не може повернути чийогось брата, чийогось батька. Але це може стати величезним кроком уперед до справедливості в Америці. Щоб бути прикладом за кордоном, Америка має продовжувати боротися з расовою несправедливістю й нерівністю в себе вдома”, – зауважив він.

Як відомо, з 2008 до 2015 року в США щорічно від рук поліцейських гинуло близько 400 осіб. За чинними федеральними законами поліції дозволяється застосовувати вогнепальну зброю в разі виникнення загрози життю поліцейських або громадян. Однак досі відсутній надійний метод реєстрації таких інцидентів.

Велику кількість жертв поліцейських становлять афроамериканці. У зв’язку з цим улітку 2013 року започаткували рух Black Lives Matter. Він став реакцією на виправдання Джорджа Циммермана, який убив 17-річного афроамериканця Трейвона Мартіна, коли патрулював район як дружинник у місті Манасасс.

Смерть Флойда призвела до масових протестів у США та низки акцій проти поліцейського насильства у світі. Українці також відреагували на інцидент, однак, як показали дослідження, 44% їхніх дописів у соцмережах щодо ситуації були расистськими. 

В Україні  за останні декілька років також сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, зґвалтування в травні минулого року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик, а також убивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині. На початку поточного року на Житомирщині поліцейські кілька годин утримували у відділку двох підлітків, який звинуватили в крадіжці автомобіля. Перед затриманням хлопців побили, а в самому відділку не давали зв’язатися з батьками. 

Фотографія обкладинки: France 24

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter