У Словаччині ромська родина виграла справу щодо обмеження доступу дітей до освіти: їм мають виплатити 3 тисячі євро

Дата: 30 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Окружний суд у Пряшові задовольнив позов родини ромської дівчинки з села Яровніце, яка подала до суду на Міністерство освіти Словаччини через відсутність доступу до освіти під час пандемії COVID-19, зокрема, через обмежений доступ до інтернету та цифрових технологій. Суд визнав це дискримінацією ромських дівчат. Тепер міністерство має виплатити компенсацію у сумі 3000 євро.

Про це йдеться у рішенні суду.  

Ромські діти у словацькій школі. Фото: Marcel Mravec

Це перше подібне рішення не тільки в Словаччині, а й у Європі, яке вказує на те, що деякі групи людей під час кризових ситуацій перебувають у більш невигідному становищі, зокрема у сфері освіти.

Бабуся дівчинки, на імʼя Вероніка Дуждова, каже, що їхня родина вирішила звернутися до суду, оскільки під час пандемії COVID-19 ромські діти зовсім не мали доступу до освіти. 

“Школа ними не цікавилася. Лише раз на тиждень звідти надходило декілька листів. Моя онука навчалася у першому класі і я не хотіла, щоб вона забула те, чому навчалася раніше. На мій погляд, школа все ж не дала ромським дітям освіту на такому рівні, на якому мала це зробити. Я вважаю це дискримінацією, і я рада, що суд погодився з нами”, – зазначила вона.

Інтереси ромської дівчини, яка мешкає у компактному поселенні Яровніце, безплатно представляла у суді адвокатка Консультаційного центру громадянських прав і прав людини Ванда Дурбакова.

“Це рішення підтверджує серйозні недопрацювання держави під час пандемії. Держава не забезпечила якісної освіти для ромських дітей, які не мають доступу до інтернету, цифрових технологій та не володіють цифровими навичками. Очевидно, що держава забула про освіту цих дітей на багато місяців”, – зазначила адвокатка.

Суд дійшов висновку, що держава дискримінувала ромську дівчинку у питанні доступу до освіти через її соціальне походження, а також порушила її право на доступ до інформації.

Водночас рішення не є остаточним і уряд Словаччини може його оскаржити. 

Нагадаємо, що у квітні цього року Європейська комісія також заявляла, що подасть позов проти Словаччини до суду Європейського Союзу через “недостатнє розв’язання проблеми дискримінації ромських дітей у школі”. Правила ЄС суворо забороняють дискримінацію за ознакою етнічного походження в ключових сферах життя, включно з освітою. 

Однак  у Словаччині ромських дітей часто віддають до спеціальних шкіл для учнів з легкими ментальними порушеннями. Ромські діти, які відвідують звичайні школи, часто також змушені навчатися в окремих класах чи закладах.

FRA (Агенція фундаментальних прав Європейського Союзу) провела опитування ромів, яке показало, що дискримінація ромських дітей у сфері освіти в Словаччині триває. У країні 65%  ромських учнів віком від 6 до 15 років відвідують школи, де всі або більшість учнів є ромами.

Наразі Словаччина є державою–членом ЄС з найвищою часткою сегрегації ромів в освіті.

Читайте також: Від освіти та активізму до роботи в Раді Європи: історії ромських жінок Земфіри Кондур та Віоли Попенко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter