У Швеції загинув художник Ларс Вількс – автор карикатур на пророка Мухаммеда

Дата: 04 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Швеції внаслідок ДТП 3 жовтня загинув автор карикатур на пророка Мухаммеда Ларс Вількс, разом з ним загинули поліцейські, які постійно його супроводжували після погроз убивством з боку міжнародної терористичної мережі “Аль-Каїда”.

Про це повідомляє BBC.

Джерело: reuters.com

Охорону художнику забезпечили після публікації ним 2007 року зображення, на якому голову пророка Мухаммеда домальовано до тіла собаки.

Карикатура спричинила обурення мусульман, тодішній прем’єр-міністр Швеції Фредрік Рейнфельд був змушений зустрітися з послами 22 мусульманських країн, щоб якось розрядити ситуацію.

Згодом “Аль-Каїда” запропонувала за вбивство художника 100 тисяч доларів.

За даними правоохоронців, автівка художника зіткнулася з вантажівкою, після чого обидві машини спалахнули. Водія вантажівки госпіталізували.

У шведській поліції уточнили, що розслідують ДТП як звичайну аварію, версія умисного вбивства не розглядається. Причина інциденту поки що не відома.

Раніше на Вількса вже вчиняли замах: 2015-го стріляли на конференції зі свободи слова в Копенгагені. Тоді загинув данський кінорежисер.

Нагадаємо, що в грудні минулого року суд присяжних у Парижі ухвалив вирок у справі про напад на редакцію французького видання Charlie Hebdo. Організатор теракту отримав довічне. За даними слідства, чоловік доєднався до “Ісламської держави” та, ймовірно, загинув у Сирії. До 30 років вʼязниці дістали також двоє осіб, які безпосередньо брали участь у підготуванні нападу на журналістів.

Курт Вестергор – автор карикатур на пророка Мухаммеда, які стали причиною нападу, помер у липні 2021 року на 87-му році життя. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter