Організатор розстрілу редакції Charlie Hebdo отримав довічне

Дата: 18 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Суд присяжних у Парижі ухвалив вирок у справі про напад на редакцію Charlie Hebdo. Організатор теракту отримав довічне.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Al Jazeera

У вересні поточного року суд почав розглядати справу про теракт у редакції. У січні 2015-го двоє братів, обурених карикатурою на пророка Мухаммеда, розстріляли там 12 людей.  Потерпілими в справі визнали 200 людей, а під час слухань суд мав заслухати також понад сотню свідків, серед яких були ті, хто вижив унаслідок теракту. 

Суд у Парижі розглядав справу не тільки розстрілу в редакції, але й захоплення заручників у кошерному магазині в столиці Франції у 2015 році. Трьох причетних до захоплення магазину судили заочно, адже, за даними слідства, вони втекли до Сирії. 

Довічний термін увʼязнення отримав організатор теракту в редакції Мохамед Белусін, однак, за даними слідства, чоловік доєднався до “Ісламської держви” та, ймовірно, загинув у Сирії. До 30 років вʼязниці отримали Алі Різа Пола та Айят Бумедьєн, які безпосередньо брали участь у підготовці нападу на журналістів.

Перший є франко-турецьким громадянином та “другом дитинства” одного з терористів. Ще до терактів, як повідомляли журналісти, він намагався виїхати на “джихад” у Сирію, але його зупинили на кордоні. Слідство називало його “правою рукою” в справі підготовки терактів та вважало, що він допоміг ісламістам придбати зброю і боєприпаси перед нападом на Charlie Hebdo.  Айят Бумедьєн – “релігійна дружина” одного із засуджених, яка також утекла до Сирії. 

Інші причетні до теракту отримали від 4 до 20 років вʼязниці.

Журналісти Charlie Hebdo вже відреагували на судовий процес та випустили номер журналу з обкладинкою, на якій зобразили бога, якого везуть в автозаку. 

Нагадаємо, що цього року адвокат президента Туреччини Реджепа Ердогана подав скаргу до прокуратури Анкари на Charlie Hebdo через образливу карикатуру, яку опублікували журналісти. На обкладинці жовтневого номера видання зобразили президента в кріслі в одних трусах і футболці. Ердоган тримає в руці напій, а іншою рукою задирає жінці традиційний мусульманський одяг і вигукує водночас: “У-у-ух! Пророк!” 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter