У серпні вісьмох кримчан засудили за ухилення від служби в російській армії

Дата: 11 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У серпні Росія порушила п’ять нових кримінальних справ та ухвалила вісім вироків проти кримчан за ухилення від служби в армії РФ. 

Про це інформує Кримська правозахисна група (КПГ).

За даними правозахисників, чотири вироки в серпні ухвалив незаконний “Ленінський районний суд Севастополя”, два – “міськсуд Керчі” і по одному вироку – “Судацький міський суд” і “Совєтський районний суд”.

За словами аналітика КПГ Олександра Сєдова, найчастіше за ухилення від служби в армії Росії в Криму призначають штрафи.

“З 98 відомих рішень у таких справах один раз був ухвалений вирок про умовний термін позбавлення волі й один раз – про обов’язкові роботи. В інших випадках призначали штрафи”, – повідомив він.

Загалом з початку анексії та окупації Криму правозахисники КПГ зафіксували 130 кримінальних справ за ухилення від служби в збройних силах Росії, що були передані на розгляд незаконно утворених “судів” у Криму. Стосовно 121 з них уже ухвалено вироки, ще дев’ять – на стадії розгляду.

У липні в Криму ухвалили дев’ять вироків за ухилення від служби в російській армії.

Нагадаємо, що із 2015 року Росія незаконно призвала до своїх збройних сил понад 22,5 тисячі кримчан. За російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

Мобілізація мешканців окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також постійна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської конвенції).

Минулого року українські правоохоронці спільно з правозахисниками передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в збройних силах Росії. Цьогоріч прокуратура оголосила підозру “військовому комісару” Євпаторії та Сак через “примус кримчан служити в збройних силах Росії”.

Правозахисники неодноразово зверталися до кримчан із закликами розповідати про факти призову, надсилаючи копії повісток, фото- й відеоматеріали на info.crimeahrg@gmail.com. Водночас вони нагадують, що українські правоохоронці не переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії, та вважають їх потерпілими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter