У Сенаті США запропонували прирівняти використання ядерної зброї Росією проти України до нападу на НАТО

Дата: 23 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Американські сенатори — республіканець Ліндсі Грем і демократ Річард Блюменталь — представили резолюцію, яка пропонує визнати застосування ядерної зброї Росією проти України нападом на НАТО.

Про це вони заявили на пресконференції 22 червня, пише “Громадське”.

Резолюція “розглядає застосування будь-якої тактичної ядерної зброї Російською Федерацією, Республікою Білорусь або їхніми посередниками або знищення ядерного об’єкта, розсіювання радіоактивних забруднень на території НАТО, що завдає значної шкоди життю людей, як напад на НАТО, що потребує негайної відповіді, зокрема виконання статті 5 Північноатлантичного договору”.

Сенатори вважають реальною загрозу використання ядерного озброєння чи вчинення провокації Росією, тому вони хочуть надіслати попереджальний сигнал Володимиру Путіну.

Зокрема, Грем звернувся до російського президента зі словами: “Ви не переломите хід цієї війни, застосувавши ядерну зброю, ви вступите у війну з НАТО”.

Водночас сенатори наголосили на тому, що проти участі американських військовослужбовців у російсько-українській війні.

Нагадаємо, що 25 травня 2023 року міністри оборони Росії та Білорусі Сергій Шойгу та Віктор Хренін підписали документи про розміщення на території Білорусі російської нестратегічної ядерної зброї. Про наміри зробити це Путін заявив 25 березня того ж року.  

Після цього Міністерство закордонних справ України офіційно закликало зібрати Радбез ООН і дати сигнал самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку через розміщення на території Білорусі тактичної ядерної зброї. 

Зовнішньополітичне відомство України відзначило, що намір Росії розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю — черговий провокативний крок злочинного путінського режиму, що підриває засади Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки у цілому. 

22 червня президент України Володимир Зеленський повідомив, що українська розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на ЗАЕС з викидом радіації.

Зараз на Запорізькій атомній електростанції перебувають 3,5 тисячі російських військових, що набагато більше, ніж було за весь період окупації. Також там розташовані вантажівки з вибухівкою і важкою зброєю. Саму станцію заміновано за периметром.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter