Росія та Білорусь підписали документи про розміщення ядерної зброї

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися

25 травня, у четвер, міністри оборони Росії та Білорусі Сергій Шойгу та Віктор Хренін підписали документи про розміщення на території Білорусі російської нестратегічної ядерної зброї. 

Про це повідомляє Міністерство оборони Республіки Білорусь.

Фото: Міністерство оборони Республіки Білорусь

Так, під час зустрічі Шойгу і Хренін підписали документи, що визначають порядок утримання російської нестратегічної ядерної зброї у спеціальному сховищі на території Білорусі.

“Це буде дієвою відповіддю на агресивну політику недружніх нам країн і, сподіваємося, змусить їхнє керівництво задуматися про неприпустимість подальшої ескалації обстановки в регіоні”, – сказав Хренін.

Водночас Шойгу уточнив, що, розміщуючи ядерну зброю на території Білорусі, Москва не передає її Мінську. Контроль над озброєнням та рішення про його застосування залишається за Росією. 

За його словами, для забезпечення військової безпеки, зокрема захисту західних кордонів союзної держави в Республіці Білорусь, пильна увага приділяється питанням готовності та здатності збройних сил країни виконати завдання за призначенням.

У межах військового та військово-технічного співробітництва Росія та Білорусь вжили заходів щодо нарощування бойового потенціалу регіонального угруповання військ, зокрема оснащення новими сучасними зразками озброєння, такими як оперативно-тактичний ракетний комплекс “Іскандер-М”, зенітно-ракетна система С-400.

Нагадаємо, що 25 березня розшукуваний Міжнародним кримінальним судом за підозрою у воєнному злочині Володимир Путін заявив, що Росія розмістить ядерну зброю в Білорусі. 

Після цього Міністерство закордонних справ України офіційно закликало зібрати Радбез ООН і дати сигнал самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку через розміщення на території Білорусі тактичної ядерної зброї. 

Зовнішньополітичне відомство України відзначило, що намір Росії розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю – черговий провокативний крок злочинного путінського режиму, що підриває засади Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки у цілому. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter