Периметр та під’їзні шляхи до ЗАЕС заміновано, щодо обладнання станції інформації немає – “Енергоатом”

Дата: 09 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Наразі на Запорізькій атомній електростанції перебувають 3,5 тисячі російських військових, що набагато більше, ніж було за весь період окупації. Також там розташовані вантажівки з вибухівкою і важкою зброєю. Саму станцію заміновано за периметром.

Про це в ефірі телемарафону повідомив директор “Енергоатому” Петро Котін.

Енергодар. Фото: Depositphotos

“Ми знаємо, що станцію заміновано, і це стосується периметра та під’їзних шляхів до ЗАЕС. Фактів того, що заміновано обладнання станції, у нас на сьогодні немає. Це можливо, але про це ми дізнаємося, коли зайдемо на її територію”, – розповів він.

За його словами, після деокупації першими на територію станції зайдуть військові та ДСНС, на яких чекає тривала робота з розмінування.

“Після цього ми будемо заходити на ЗАЕС та оцінювати збитки. Вже є погоджена програма, як будемо це робити, поступово відновлювати безпеку всіх систем та обладнання, щоб блоки можна було надалі експлуатувати”, – додав Котін.

Директор “Енергоатому” також нагадав, що до захоплення станції там працювали 11 тисяч людей. Уже під час окупації близько 5 тисяч працівників виїхали на підконтрольну Україні територію, але решта залишається в районі Енергодара та Запорізької АЕС, з яких до 3 тисяч підписали контракти з “Росатомом”.

“Двісті з них мають можливість продовжувати працювати на станції, тому що окупантам нема ким їх замінити. Інші люди перебувають удома і продовжують отримувати зарплату, тому що вони наші працівники, і їм просто заборонено вхід на станцію”, – пояснив він.

Нагадаємо, що мешканцям тимчасово окупованого Енергодара в Запорізькій області радять покинути місто. Енергодар перебуває під російською окупацією з березня минулого року, а цьогоріч росіяни вже заявляли про “евакуацію” містян. На початку травня в населеному пункті не працював інтернет, продовольчі магазини, аптеки, АЗС, банкомати, а частину обладнання, наприклад, з лікарні росіяни вивезли. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter