У Росії журналісти вимагали від влади припинити тиск на незалежні ЗМІ: прессекретар Путіна відповів

Дата: 27 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Видання “Медуза”, “Дождь”, “Новая газета”, Forbes, The Village, “7×7”, Republic, “Псковская губерния”, Wonderzine та низка інших вимагають від російської влади зупинити наступ на незалежні ЗМІ.

Відповідну спільну заяву 27 серпня оприлюднила редакція “Медузи”. 

Джерело: meduza.io

Журналісти звернулися до президента Росії, секретаря та заступника Радбезу РФ, очільників ФСБ та слідчого комітету, генпрокурора РФ, міністрів юстиції та внутрішніх справ, голови Держдуми та Ради Федерації тощо.

Вони заявили, що оголошення ЗМІ та журналістів “іноземними агентами” й “небажаними організаціями” порушує Конституцію РФ, закон про ЗМІ, Кримінальний кодекс та Загальну декларацію прав людини, що гарантують свободу ЗМІ. Вказані статуси призводять до ліквідації ЗМІ або дискримінують чи прямо обмежують професійну діяльність.

Редакції уточнили, що тиск відбувається не тільки на ЗМІ, але й персонально на журналістів, яких б’ють на мітингах та прирівнюють до учасників акцій протесту.

“У справі про держзраду заарештовано колишнього кореспондента “Коммерсанта” Івана Сафронова. Його взяли під варту 7 липня 2020 року, доказів його провини, як і раніше, не подано. Іван Сафронов має бути випущений на свободу і повністю реабілітований”, – йдеться в заяві.

ЗМІ наполягають на перегляді кримінальних і адміністративних справ проти їхніх працівників та розслідуванні випадків їхнього побиття і незаконного переслідування з покаранням винних. Серед останніх, зокрема, названо співробітників МВС і Росгвардії, які переслідували кореспондентку “Медузи” Христину Сафонову, кореспондентку та фотографа “Нової газети” Єлизавету Кірпанову та Георгія Маркова на акції 23 січня 2021 року, журналіста “Медіазони” Давида Френкеля на виборчій дільниці 3 липня 2020 року тощо.

“Також ретельно мають бути розслідувані всі випадки незаконного переслідування журналістів через те, що вони нібито брали участь у неузгоджених із владою акціях. Зокрема, справи головного редактора телеграм-каналу Baza Микити Могутіна, оштрафованого за висвітлення протестів 23 квітня, і головного редактора “Медіазони” Сергія Смірнова, заарештованого на 15 діб за сфабрикованим звинуваченням у закликах до участі в акціях протесту”, – зазначено в заяві.

Також серед вимог – надання суспільству повної та вичерпної інформації про те, хто, коли та з якої причини почав узгоджену кампанію проти незалежної преси.

Медійники вимагають негайно зупинити кампанію проти ЗМІ та назвати імена людей, причетних до неї. 

Пізніше на сайті “Медузи” з’явилася відповідь прессекретаря Володимира ПутінаДмитра Пєскова на вимоги медійників. Він відповів, що вони “бачили це звернення”.

“Там дійсно досить емоційне звернення… Але по суті своїй це звернення, так, воно заслуговує на увагу”, – сказав він.

Щодо вимоги про скасування законів про іноагентів та небажані організації, Пєсков відповів, що цей він “повинен бути, і він буде”.

“Інша справа в формулювання питання про те, що представникам спільноти, цеху здається недосконалим правозастосування, деякі положення цього закону… Це якраз те, що повинно конструктивно обговорюватися, і в першу чергу всередині самого цеху, а потім вже з нашими законодавцями та представниками виконавчої влади”, – уточнив він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Москві журналісти вийшли до будівлі ФСБ на Луб’янці. Вони влаштували одиничні пікети на знак протесту проти присвоєння ЗМІ статусів так званих “іноземних агентів”, деяких учасників акції затримали.

Нагадаємо, що в Росії діє закон про так званих “іноземних агентів”. У квітні поточного року Мін’юст Російської Федерації вніс видання “Медуза” до реєстру “іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента”. Також до цього переліку потрапили телеканал “Дождь”, видання “Важные истории” та низка інших незалежних ЗМІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter