У Росії видання “Медуза” внесли до списку іноземних агентів

Дата: 23 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Мін’юст Російської Федерації вніс видання “Медуза” до реєстру “іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента”.

Інформація про це з’явилася 23 квітня на сайті міністерства.

Джерело: prexplore.ru

Згідно з нею, до реєстру “іноземних агентів” внесено компанію SIA “Medusa Project”, яку зареєстровано в Латвії.

Рішення ухвалено “на виконання вимог чинного законодавства Російської Федерації”, йдеться в повідомленні.

У редакції “Медузи” заявили, що оскаржуватимуть це рішення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Московському бюро “Радіо Свобода” та телеканалу “Настоящее время”, який є спільним проєктом “Свободи” і “Голосу Америки”, запропоновано покинути Росію, частину їхніх співробітників планують перевести до Києва й Праги вже в травні 2021-го.

Обидві редакції у 2017 році визнані російським Мін’юстом іноземними агентами.

На початку березня поточного року в Росії “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” та гендиректора її російської служби Андрія Шарого оштрафували на 53,9 млн руб. (близько 730 тис. дол.) у справах про немаркування матеріалів іноземного агента.

Про те, що “Радіо Свобода” може закрити російську редакцію через тиск влади РФ на неї у зв’язку із законом про іноагентів, повідомляло The New York Times.

Указаний закон працює в Росії з 2012 року. До іноагентів прирівнюють некомерційні організації, що ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань. З 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

Подібний закон працює й у США, але, за словами правозахисників, такі ініціативи влади негативно впливають на громадянське суспільство. Міжнародна правозахисна організація Freedom House в одному зі звітів назвала практику використання законів про іноземних агентів руйнівною для демократії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter