Два медіа планують перевести частину редакцій з Москви до Києва та Праги

Дата: 15 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Московському бюро “Радіо Свобода” та телеканалу “Настоящее время”, який є спільним проєктом “Свободи” і “Голосу Америки”, запропоновано покинути Росію, частину їхніх співробітників планують перевести до Києва й Праги вже в травні.

Про це повідомила російська служба BBC News з посиланням на інформацію від дев’ятьох співробітників указаних медіа.

Джерело: rbc.ru

Обидві редакції у 2017 році визнані російським Мін’юстом іноземними агентами.

З грудня 2019 року, згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення РФ, для ЗМІ, визнаних іноагентами, ввели штрафи до 5 млн рублів за відсутність у їхніх матеріалах відповідного маркування. 

З березня 2021-го за порушення закону про “іноземних агентів” запровадили кримінальну відповідальність включно до позбавлення волі на два роки для тих, кого вже штрафували.

Журналісти вважають це тиском на свободу слова.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Російській Федерації видання  “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” та генерального директора її російської служби Андрія Шарого оштрафували на 53,9 млн руб. (близько 730 тис. дол.) у справах про немаркування матеріалів іноземного агента.

Загалом станом на березень поточного року до суду надійшло 252 матеріали – по 126 протоколів на вказане медіа та Шарого.

Про те, що “Радіо Свобода” може закрити російську редакцію через тиск влади РФ на неї у зв’язку із законом про іноагентів, повідомляло The New York Times.

Також у Росії через дію закону про іноагентів ліквідували громадську організацію “За права людини”, яка стала наступницею однойменного руху, що існував у країні з кінця 90-х років.

Указаний закон працює в Росії з 2012 року. До іноагентів прирівнюють некомерційні організації, що ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань. З 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

Подібний закон працює й у США, але, за словами правозахисників, такі ініціативи влади негативно впливають на громадянське суспільство. Міжнародна правозахисна організація Freedom House в одному зі звітів назвала практику використання законів про іноземних агентів руйнівною для демократії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter