Російські журналісти протестували проти визнання ЗМІ іноземними агентами: є затримані

Дата: 22 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Москві в суботу журналісти вийшли до будівлі ФСБ на Луб’янці. Вони влаштували одиночні пікети на знак протесту проти присвоєння ЗМІ статусів так званих “іноземних агентів”, деяких учасників акції затримали.

Про це повідомляє російська служба BBC та РБК.

Джерело: “Медуза”

Учасники мітингу тримали плакати “Вільна журналістика, а не ось це ось все”, “Ми не перестанемо бути журналістами”, “Самі ви іноагенти” та інші.

У пікети встали, зокрема, кандидат в депутати Держдуми і колишній член московської ОНК (Громадської спостережної комісії) Марина Литвинович, журналіст “Радіо Свобода” (визнано в Росії іноземним агентом) Антон Сергієнко, ведуча радіостанції “Ехо Москви” Ірина Баблоян, головний редактор студії підкастів “Або, або” Андрій Борзенко, співробітники “Дождя” і “Важливих історій” (напередодні Мін’юст РФ визнав телеканал і юридичну особу “Важливих історій” Istories fonds іноземними агентами). Також на пікет вийшла ведуча “Дождя” Анна Немзер.

На п’ятій людині почались затримання. За російським законодавством, якщо людина стоїть в одиночному пікеті, то інша людина, яка також стає в пікет, має стояти від неї на відстані 50 метрів.

Серед затриманих колишня співробітниця РБК журналіст The Bell Юлія Старостіна і авторка подкасту “Норм” Дар’я Черкудінова. Їх повели в автозак.

Телеканал “Дождь” повідомив про затримання своєї журналістки Ксенії Миронової.

“Мироновій сказали, що вона порушує законодавство щодо проведення мітингів”, йдеться в повідомленні телеканалу.

Також під час пікетів були затримані Софія Гройсман, журналіст Андрій Бабицький (підкаст “Так вийшло”), головний редактор відеопроєкту ROMB Андрій Ковальов.

Як повідомляє російська служба “Радіо Свобода”, поліція загалом затримала шістьох осіб. 

Нагадаємо, у РФ до реєстру ЗМІ-“іноземних агентів” внесли телеканал “Дождь” і видання “Важные истории”. До списку потрапили також і журналісти “Важных историй” – головред Роман Анін, Роман Шлейнов, Алеся Мароховська, Ірина Долініна, Дмитро Веліковський та Олеся Шмагун.

Фото обкладинки: РБК

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter