У Росії заблокували сайти ІМІ, “Громадського радіо”, “Апострофа” та Human Rights Watch

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії за приписом прокуратури заблокували сайти правозахисної організації Human Rights Watch, Інституту масової інформації (ІМІ), “Громадського радіо”, “Апострофа” та ще низки українських ЗМІ.

Про це повідомляється в телеграм-каналі проєкту “Роскомсвобода”.

Фото з відкритих джерел

Human Rights Watch заблокували, зокрема, за матеріал про мирних мешканців, які гинуть під час евакуації під російськими обстрілами.

Заблоковано також MigNews, “Газета.юа”, “Сьогодні”, “Мінфін”, dev.ua та мобільну версію “Цензор.Нет”.

Повний список заблокованих останнім рішенням російської прокуратури ресурсів можна подивитися тут.

Нагадаємо, що з початком широкомасштабного вторгнення РФ до України Кремль розпочав безпрецедентне загальнонаціональне придушення незалежної журналістики та антивоєнних протестів. Зокрема, шляхом фактичної заборони використання таких термінів, як “війна” та “вторгнення”, та криміналізації незалежної думки про конфлікт.

24 лютого регулятор наказав усім ЗМІ використовувати лише офіційні, санкціоновані державою джерела інформації, інакше їм загрожуватиме суворе покарання за поширення “фейкових новин”. Слова “війна”, “вторгнення” та “напад” заборонено до використання в разі опису військових дій Росії в Україні. Дозволено використовувати лише слово “спецоперація”.

28 лютого Роскомнагляд заблокував “Настоящее время” (Current Times) – дочірню компанію “Радіо Свобода” за поширення “недостовірної” інформації про вторгнення.

З 1 березня майже всі українські новини недоступні для користувачів інтернету в Росії.

Згодом у Росії заборонили діяльність усіх незалежних ЗМІ. Зокрема, це телекомпанія “Дождь”, радіостанція “Ехо Москви”, латвійська “Медуза”, критично налаштовані російські ЗМІ “Медіазона”, “Республіка” та “Собеседник”, портал низової активності Activatica та російськомовні служби ВВС, “Голосу Америки” та Deutsche Welle.

З 1 березня Роскомнагляд почав уповільнювати трафік у твіттері й фейсбуку, звинувативши обидві компанії в поширенні “недостовірної” інформації про конфлікт в Україні. 4 березня обидві платформи соцмереж заблоковано в РФ.

На початку березня в РФ набув чинності закон про покарання за так звані “фейки” про дії російських збройних сил. Він передбачає тюремні терміни до 15 років за поширення інформації про дії військових, яку влада РФ вважає неправдивою.

Також в РФ створили “єдиний реєстр” усіх нинішніх і колишніх співробітників або членів неурядових організацій, громадських об’єднань та медіаструктур, позначених як “іноземні агенти”, та осіб, позначених як такі.

Про придушення незалежних ЗМІ в РФ читайте в матеріалі ZMINA

Незалежних більше немає: в Росії остаточно поховали свободу слова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter