У Росії заблокували сайт незалежного українського видання судової журналістики “Ґрати”

Дата: 05 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії на вимогу генпрокуратури заблокували сайт незалежного українського видання судової журналістики “Ґрaти”.

Про це повідомив головред медіа Антон Наумлюк на фейсбук-сторінці видання.

Джерело: Ґрати

Він уточнив, що рішення про блокування генеральний прокурор РФ ухвалив ще 2 червня, але “Роскомнагляд” оголосив про це лише 5 червня й негайно почав блокування.

“Сказати про це можна небагато. “Ґрати” — українське незалежне видання судової журналістики (у широкому розумінні) працює за українськими законами відповідно до стандартів журналістики. Незаконні рішення влади та правоохоронних органів у Росії цікаві для нас лише як наступний прояв агресії та порушення прав та свобод, насамперед громадян нашої країни на тимчасово окупованих територіях, зокрема в Криму, тобто там, де блокування об’єктивної інформації стало одним із методів державного терору жителів”, — написав журналіст.

За словами Наумлюка, рішення про блокування видання в суді не оскаржуватиме, оскільки це “не має сенсу за відсутності незалежної судової системи в Росії”.

Водночас він запевнив, що “Ґрати” працюватимуть так, як і раніше: слідкуватимуть за роботою української судової системи, висвітлюватимуть факти порушень прав людини в Криму, свідчитимуть про воєнні злочини російських військ тощо:

сайт — https://graty.me,

соцмережі — https://t.me/graty_me,

подкасти — https://graty.me/podcasts.

Раніше “Роскомнагляд” на вимогу генеральної прокуратури Росії заблокував сайт правозахисного центру “Меморіал”.

Також в середині травня у Росії заблокували сайт онлайн-видання ZMINA. За даними проєкту “Роскомсвобода”, сайт внесений в реєстр заборонених ресурсів за рішенням генпрокуратури Росії від 27 квітня, перші блокування відбулись цього ж дня.

Як відомо, з початком повномасштабної війни Росія регулярно блокує українські сайти, а також міжнародні медіа, де публікується правда про війну.

Так, з 17 березня блокується український онлайн-журнал “Свої.city”, який розповідає про життя людей на Сході України по обидва боки лінії фронту, про життя переселенців, про українських біженців за кордоном.

З 17 квітня недоступний в Росії  сайт громадської організації “Інститут масової інформації”.

Також цього дня РФ заблокувала на своїй території доступ до 24 сайтів, серед яких сайти правозахисної організації Human Rights Watch, такі українські медіа, як dev.ua, “Апостроф”, “Цензор”, “Громадське радіо”, “Газета.ua”, “Сегодня”, MigNews. 

24 квітня про блокування повідомив найпопулярніший сайт для гри в шахи Chess.com. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну на Chess.com з’явилися статті, пов’язані з ним. Зокрема, це допис керівників сервісу про засудження війни в Україні, а також інтерв’ю українських шахістів в умовах війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter