У Росії заблокували сайт “Меморіалу”

Дата: 30 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Роскомнагляд на вимогу генеральної прокуратури Росії заблокував сайт правозахисного центру “Меморіал”.

Про це пише DW з посиланням на сайт російського регулятора.

Людина в масці “Меморіал не заборонити” на акції проти ліквідації організації 29 грудня в Москві

В обґрунтуванні рішення блокування сайту пояснили “закликами до масових заворушень, екстремізму, участі в незаконних масових акціях”.

Історико-просвітницьке товариство “Міжнародний “Меморіал” та правозахисний центр “Меморіал” ліквідували в Росії за позовами генпрокуратури та прокуратури Москви Верховний суд Росії та Мосміськсуд 28 та 29 грудня 2021 року відповідно.

Правозахисників звинуватили в “неодноразовому та грубому порушенні законодавства Росії”, зокрема в приховуванні “факту виконання функції іноземного агента” та веденні політичної діяльності.

Слідчі прокуратури стверджували, що організації не виконували вимог про маркування своїх матеріалів згідно із законом про “іноагентів”.

Обидві організації оскаржили ухвали судів. Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вимагає від Москви зупинити виконання судових рішень.

Венеційська комісія Ради Європи засудила таке рішення російської влади. Там наголосили, що будь-яке покарання має бути пропорційним до правопорушення, а ліквідація організації має бути можлива лише як крайній захід для випадків серйозних порушень, що загрожують демократії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter