Венеційська комісія засудила ліквідацію російською владою міжнародного товариства “Меморіал”

Дата: 31 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Венеційська комісія Ради Європи засудила рішення російської влади ліквідувати міжнародне товариство “Меморіал”, яке в Росії внесли до реєстру “іноагентів”.

У заяві комісії, оприлюдненій у твіттері 30 грудня, це рішення називають порушенням міжнародних стандартів.

Засідання Венеційської комісії (архівне фото). Джерело: ua.news

Зокрема, Венеційська комісія вважає “неточним і надто широким” законодавство про “іноагентів”, у порушенні якого російська влада звинуватила організацію.

У тексті заяви наголошується на тому, що будь-яке покарання має бути пропорційним до правопорушення, а ліквідація організації має бути можлива лише як крайній захід для випадків серйозних порушень, що загрожують демократії.

У комісії вважають, що навіть повторюваність адмінпорушень не може бути підставою для ліквідації такої організації, як “Меморіал”.

Також тут вказали, що російська влада не врахувала претензії організації до законодавства про “іноагентів”.

Ще в липні нинішнього року Венеційська комісія, яка консультує країни щодо конституційного права, закликала Росію доопрацювати закон про “іноземних агентів” через “розмиті формулювання”.

Водночас Європейський суд з прав людини після винесення рішень про ліквідацію організацій терміново вимагав призупинити їх виконання.

У ЄСПЛ зазначили, що припинення роботи організацій може бути лише після того, як ЄСПЛ винесе рішення стосовно скарг на російське законодавство про “іноземних агентів”, яку організація “Міжнародний меморіал”, правозахисний центр “Меморіал” та інші російські некомерційні організації подавали до ЄСПЛ 2013 року.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter