У Росії суд ухвалив вироки фігурантам справи “другої Сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 18 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Південний окружний суд російського Ростова-на-Дону ухвалить вирок п’ятьом кримським татарам, фігурантам кримінальної справі “другої Сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

 

Усі незаконно засуджені громадяни України є активістами “Кримської солідарності”, громадського руху створеного 9 квітня 2016 року зусиллями родичів заарештованих за політичними мотивами, адвокатів та активістів як неформальна правозахисна організація для захисту жертв політичних репресій.

Зокрема, суддя ухвалила такі вироки:

  • Акіму Бекірову 14 років колонії, з них 5 років в’язниці та обмеження свободи пересування на 1 рік;
  • Сейтвелі Сейтабдієв – 14 років колонії, з них 5 років в’язниці та обмеження свободи пересування на 1 рік;
  • Рустем Сейтхалілов – 14 років колонії, з них 5 років в’язниці та обмеження свободи пересування на 1 рік;
  • Ескендер Сулейманов – 15 років колонії, із них 5 років в’язниці та обмеження свободи пересування на 1 рік; 
  • Асан Яніков – 15 років колонії, із них 5 років в’язниці та обмеження свободи пересування на 1 рік.

Як відомо, 33-річний Яким Бекіров працював будівельником на різних об’єктах, а у вільний час займався активізмом у “Кримській солідарності”. Так Акім відповідав за IT-безпеку активістів, допомагав із передачами для бранців Кремля у СІЗО, відвідував політично вмотивовані суди. До арешту помічав стеження за собою та за власним будинком.

28-річний активіст Сейтвелі Сейтабдієв працював на автомийці та організовував передачі у в’язниці для своїх співвітчизників.  

 38-річний активіст “Кримської солідарності” Рустем Сейтхалілов займався виготовленням меблів на замовлення. Чоловік завжди був поряд із сім’ями політв’язнів у Криму, відвідував суди, допомагав робити передачі одновірцям у СІЗО та сприяв проведенню релігійних свят. 

48-річний Ескендер Сулейманов працював технічним інженером в організації кабельної мережі “Ardinvest”. Ескендер не був одружений і дбав про старих батьків, що залишилися на волі.

35-річний Асан Яніков активно відвідував “суди” з політично мотивованих справ у Криму. Приходив підтримувати співвітчизників, яких окупаційні силовики незаконно обшукували. У 2017 році виходив на одиночний пікет, протестуючи проти переслідування за національною та релігійною ознакою. 

Нагадаємо, 27 березня 2019 року у Криму відбулися наймасовіші обшуки в будинках кримських мусульман за останні вісім років тимчасової окупації Криму. Слідчі дії проводили в Кам’янці, Строганівці, Білому – це селища, у яких переважно живуть кримські татари. 

25 кримськотатарських громадських активістів — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Софій, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов — звинувачують у причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичних актів та не закликали інших до здійснення терористичних дій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter