У Росії розглядають першу кримінальну справу про жіноче обрізання, яке зробили дев’ятирічній дівчинці

Дата: 22 Травня 2020
A+ A- Підписатися

У російській республіці Інгушетія порушено кримінальну справу за фактом операції з так званого жіночого обрізання, яке в одній з місцевих клінік зробили дев’ятирічній дівчинці. 

Про це повідомляє проєкт “Правова ініціатива”.

Мати постраждалої дев’ятирічної Аїші розповіла, що з батьком дитини вони розлучилися ще до її народження. Сталося це після того, як він привів у будинок другу дружину. Відтоді мати з дитиною жила в Чечні, а батько – в Інгушетії. У червні 2019 року він покликав дівчинку, життям якої не цікавився всі ці роки, разом з її братом у гості до міста Магас.

Там нова дружина чоловіка відвела дитину до лікарні. Жінка розповіла Аїші, що їй треба зробити щеплення, однак у закладі дев’ятирічну дівчинку силоміць посадили в крісло, погрожуючи тим, що вона помре, та зробили операцію, що калічить. Після цього батько дав брату дівчинки 500 рублів на дорогу та відправив додому. 

“Дав 500 рублів і сказав: “Їдь з нею на маршрутці додому. Посади біля вікна”. Так вони й поїхали. Спека, липень, а в Аїші відкрита рана на геніталіях. Вона терпіла всю дорогу, пов’язка протекла, все було в крові, коли вони приїхали. Уже вдома Аїша ридала: “Мамочко, я не помру?” Я плакала разом з нею, тому що знаю, який це біль. Аїша перестала їсти, піднялася температура. Жах, що ми пережили. Звісно ж, я зателефонувала чоловіку, запитала: “Навіщо?” Він сказав: “Щоб вона не збуджувалась”,розповідала мати дівчинки російському виданню “Комсомольская правда”.

За фактом незаконної операції жінка звернулася спочатку до інгушської прокуратури, а потім до чеченського слідчого комітету. Згодом судова експертиза кваліфікувала хірургічне втручання як “навмисне заподіяння легкої шкоди здоров’ю”, що карається штрафом до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправними роботами на строк до року або арештом на строк до чотирьох місяців. У постанові інгушського слідчого йдеться, що дівчинці завдали “ушкоджень у вигляді рубця в ділянці капюшона клітора”.

Кримінальну справу стосовно гінеколога, яка зробила операцію, досі розглядають у суді, однак, за словами матері постраждалої дівчинки, суддя кілька разів пропонував закрити справу за примиренням сторін. Зі свого боку правозахисники вимагають притягнути керівництво клініки ще за трьома кримінальними статтями: заподіяння шкоди здоров’ю, інші дії сексуального характеру, а також надання послуги, що не відповідає вимогам безпеки.

За інформацією “Правової ініціативи”, клініка в Магасі досі проводить операції, що калічать дівчат. 

Нагадаємо, що в Росії, за інформацією правозахисників, щорічно від жіночого обрізання страждає понад тисячу дівчат. Поширеною процедура є на Північному Кавказі й переважно в Республіці Дагестан. У квітні за проведення жіночого обрізання у США судили лікарку з Детройта. Вона проводила операції на жіночих статевих органах дівчаткам віком від 6 до 12 років. 

У 2018 році клініку, що робила жіноче обрізання, знайшли в Москві. 

Всесвітня організація охорони здоров’я, ООН і правозахисні організації вважають жіноче обрізання варварською операцією. За їхніми даними, у світі живуть близько 200 мільйонів жінок, яким так скалічили геніталії. Після обрізання жінки втрачають чутливість; операція часто призводить до депресії або посттравматичного розладу. Виникають і ускладнення: інфекції, незагойні рани, проблеми із сечовипусканням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter