У Росії правозахиснику, який опинився у колонії за критику війни в Україні, запропонували відправитись на фронт

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії співголові правозахисної організації “Меморіал” Олегу Орлову, якого з другого разу засудили до двох з половиною років колонії замість штрафу, в ув’язненні запропонували стати частиною окупаційної російської армії в Україні. 

Про це розповіли у Центрі “Меморіал”. 

Орлов під час одиничного пікету на Красній площі у 2022 році. Фото: “Меморіал”

За словами колег правозахисника, такі пропозиції від адміністрації отримали усі засуджені. 

“Олег Петрович зі сміхом уточнив, чи не бентежить його вік — цього року йому виповнюється 71 рік. Йому відповіли, що нічого не бентежить. Орлов, звісно, написав: “Не згоден”. Тих, хто пропонував, мабуть, не бентежить і те, що Орлов опинився в СІЗО через виступ проти війни в Україні”, – коментують вони новину. 

За словами колег, правозахисник почувається в ув’язненні добре. 

Орлов не перший російський політв’язень, якому у колонії запропонували завербуватись на війну в Україні. Торік вже в українському полоні знайшли осетинського політв’язня Раміса Чіркінова. На батьківщині його судили за спробу реалізувати право збиратись на мітинги. 

Нагадаємо, що Олега Орлова засудили за передрук у соцмережах матеріалу французького видання, якому він дав коментар. У тексті правозахисник серед іншого розмірковував про те, як у різних країнах приходять до влади фашистські режими, а також назвав режим Путіна фашистським.

Російські силовики вважали “гостре відчуття справедливості” в Орлова симптомом розладу психіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter