В українському полоні знайшли осетинського політв’язня Раміса Чіркінова, якого Росія завербувала з колонії на війну

Дата: 07 Липня 2023
A+ A- Підписатися

В українському полоні опинився громадянин Росії із республіки Північна Осетія Раміс Чіркінов. Чоловіка на батьківщині вважають політв’язнем, бо влада запроторила його до колонії за “організацію масових заворушень”.

Розповідь Чіркінова опублікував журналіст Андрій Цаплієнко

Фото Раміса Черкінова з сайту правозахисної організації “Меморіал” та скриншот відео, опублікованого Цаплієнком

Чіркінову 60 років, він батько трьох дітей та активіст з Північної Осетії, який вдома, між іншим, займався правовою просвітою серед людей разом з іншими активістами. 

Затримали його навесні 2020 року й відтоді тримали за ґратами спочатку під арештом, а потім відбуваючи покарання. Російський суд визнав чоловіка винним у “організації масових заворушень” через мітинг проти коронавірусних обмежень, що відбувся у Владикавказі 20 квітня 2020-го. За останні майже два десятки років влада в Росії змінила закони в такий спосіб, щоб розглядати мирні вуличні протести як злочин.

Сам Чіркінов наполягає, що це був не мітинг, а традиційний осетинський народний схід. 

Вирок у 8 років колонії чоловіку оголосили торік влітку, а вже на початку поточного року стало відомо, що він завербувався на війну в Україну з неволі. У перших повідомленнях щодо цього йшла мова, що він став членом ПВК “Вагнер”, втім, у ролику, опублікованому Цаплієнком, той розповідає, що на війну його завербувало російське міністерство оборони. 

Полонили його на Донеччині. 

“Вважаю цього осетина одним з найцікавіших російських полонених. Його історія свідчить, що на війні може опинитися навіть російський опозиціонер. Навіть політв’язень”, – коментує розповідь Чіркінова Цаплієнко. 

Росія почала вербувати в’язнів з колоній на війну в Україну невдовзі після початку повномасштабного вторгнення, а на початку поточного року стало відомо, що на війну набирають й політв’язнів. До прикладу, така інформація надходила з Чечні. 

Нагадаємо, що Росія ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну за кількістю політв’язнів наздоганяла пізній СРСР, а після 24 лютого 2022 року ситуація там лише погіршилась. За минулий рік кримінальні справи за тільки-но уведеною в законодавство країни репресивною статтею щодо “фейків про армію” силовики відкривали в середньому кожного робочого дня, а без затримань у РФ минуло менше ніж 20 днів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter