У Росії журналіста Олександра Невзорова заочно засудили до восьми років колонії за “фейки” про армію

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Басманний райсуд Москви 1 лютого засудив російського блогера, ексдепутата Державної думи Олександра Невзорова до восьми років колонії загального режиму (заочно) за поширення “фейків” про російську армію, прокурор просив для журналіста дев’ять років позбавлення волі.

Про це повідомило видання “Настоящее время”.

Справу проти журналіста в Росії відкрили після того, як він розповів, що російські військові в березні 2022 року цілеспрямовано обстріляли пологовий будинок у Маріуполі. Внаслідок обстрілу загинула щонайменше одна вагітна жінка.

Інформацію про обстріл підтвердили незалежні журналісти, які були на місці удару, а також лікарі та пацієнтки медзакладу. Водночас російська влада стверджувала, що удар завдали нібито по позиціях українських військових.

Також, за версією російських слідчих, з березня до травня 2022 року Невзоров у власних телеграм-каналі, ютуб-каналі та інстаграмі публікував тексти й ролики зі “свідомо неправдивою інформацією” про інші злочини російських військових у Маріуполі та Бучі.

Після оголошення вироку, якщо Невзоров повернеться до Росії, звідки він виїхав після початку повномасштабного вторгнення, його негайно заарештують і відправлять за ґрати. Термін покарання рахуватиметься з моменту затримання чи екстрадиції до Росії.

Суд за клопотанням держобвинувачення позбавив Невзорова права робити публікації в інтернеті впродовж чотирьох років.

Нагадаємо, що Невзорова оголосили в розшук у межах справи про фейки 4 травня 2022 року. 6 травня Басманний суд заочно заарештував його.

Наприкінці червня 2022 року ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що Володимир Зеленський нібито надав українське громадянство Невзорову та його дружині Лідії.

Попри те що на сайті глави держави відповідного указу не було, цю інформацію Укрінформу підтвердили в Державній міграційній службі.

Пост-подяку щодо набуття українського громадянства 3 червня оприлюднив сам Невзоров у власному телеграм-каналі.

6 червня секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що українського громадянства в російського блогера ще немає. Щоб отримати його, він має пройти процедуру відповідно до законодавства України.

У вересні 2022 року  електронна петиція щодо заборони надання громадянства України Невзорову набрала необхідні для розгляду президентом 25 тисяч голосів.

Це вже не перший вирок у Росії в так званих справах про фейки щодо російської армії. Так, у грудні минулого року за таким же звинуваченням до восьми з половиною років колонії засудили опозиційного російського політика Іллю Яшина.

Кримінальну справу було порушено через квітневий стрим Яшина, в якому опозиційний політик розповідав про вбивство мирних жителів у Бучі на Київщині під час російської окупації. За версією звинувачення, Яшин поширював “свідомо неправдиву інформацію” щодо “мотивів політичної ненависті, хоча “знав”, що Росія вживає заходів “з підтримки миру та безпеки.

А першим у РФ засудили за поширення “фейків” про армію муніципального депутата Красносельського району Олексія Горінова. 8 липня 2022 року Міщанський райсуд Москви відправив його до колонії на сім років.

У тимчасово окупованому Криму росіяни відкрили 239 справ за статтею 20.3.3 Кримінального кодексу РФ про “дискредитацію російської армії”. У двох сотнях випадків людей оштрафували, але деякі громадяни отримали ще й адмінарешти.

Нагадаємо, закон про покарання за так звані “фейки” про дії російських збройних сил набув чинності в Росії в березні 2022 року. Він дозволяє ув’язнювати до 15 років тих, хто поширює інформацію про війну, яку влада РФ вважає неправдою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter