У Росії одні вчителі просять інших не доносити на школярів силовикам

Дата: 09 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії профспілка вчителів виступила із заявою, у якій попросила вчителів перестати доносити на школярів силовикам, адже у деяких випадках діти опиняються у притулках після цікавості, наприклад, ФСБ. 

З такою заявою виступили на сайті профспілки. 

Фото: АР

У заяві одні російські вчителі нагадали іншим, що мають працювати в інтересах дитини.

У профспілці так відреагували на історію російської шестикласниці Маші Москалькової. Вона торік на уроці намалювала малюнок проти війни в Україні й опинилась у дитячому притулку, звідки її незаконно не випускають досі. 

“Жоден дитячий малюнок не може бути достатньою підставою для порушення прав дитини. У тому числі права виховуватися батьками, якщо вони не застосовують фізичне або психологічне насильство щодо нього”, – йдеться у заяві. 

Історія російської шестикласниці Маші не єдина подібна у РФ. ZMINA розповідала про 10-річну Варвару Жолікер, яка у чаті з однолітками могла говорити про Володимира Зеленського та поставила собі на фотографію профілю картину “Свята Джавеліна”, а тому тепер знаходиться під наглядом силовиків. 

Донесла на неї вчителька та директорка. Остання є муніципальною депутаткою від пропутінської партії “Єдина Росія”. За Варварою, як і за Машею, силовики прийшли прямо до школи та допитували без батьків. 

Російська влада заохочує власних громадян доносити один на одного. Торік у російському місті Санкт-Петербург створили чат, аби боротись з “фейками”, а невдовзі тамтешні посадовці вже звітували, що отримали таким чином 50 тисяч доносів.  

Цього року подібний чат окупанти запустили у тимчасово окупованій Каховці на Херсонщині. 

Нагадаємо, що після доносу співкамерників у колонії в Росії збираються виписати штраф за “дискредитацію армії” українському політв’язню Олександру Марченку. Якщо протягом року щодо нього відкриють ще одну адміністративну справу за цією статтею, то йому загрожуватиме вже кримінальна відповідальність.

За час повномасштабного російського вторгнення ZMINA розповідала багато історій, як одні росіяни доносять на інших, наприклад, про: 

  • подружжя Оксани та Олександра Веселових, які під час відпочинку в місті Нальчик опинились у камері СІЗО. Сусіди за столиком у їдальні почули їхню розмову про Україну та донесли силовикам; 
  • жительку Москви Віру Башмакову. На неї донесла знайома з двору через наклеєний на заднє скло автівки напис “Ні війні”, складений з аркушів А4; 
  • мешканця Брянська Михайла Желтоновського, якого оштрафували після доносу сусідки за те, що вивісив дві синьо-жовті стрічки на балконі власної квартири. Під час знімання сюжету про чоловіка, його на вулиці затримали силовики за жовті штани та блакитну куртку; 
  • після доносу двох жінок оштрафували росіянина Івана Лосєва, якого до цього вже штрафували за переказ сну із Володимиром Зеленським. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter