Українського політв’язня Марченка в російській колонії оштрафували за “дискредитацію армії РФ” після доносу

Дата: 07 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Українського політв’язня Олександра Марченка, якого незаконно утримують у Росії, визнали винним у дискредитації військових сил РФ та призначили штраф у 30 тисяч рублів. 

Про це повідомили в Об’єднанні родичів політв’язнів Кремля. 

Олександр Марченко

Справу щодо Марченка порушили після доносу співкамерників наприкінці минулого року. 

За версією російських тюремників, він, перебуваючи в камері разом із двома іншими в’язнями, прокоментував новини по радіо, назвавши війну війною. Водночас сам Олександр каже, що радіостанції, які лунають у камері, взагалі не транслюють новини.

Адвокати українця хотіли зробити аналіз почерку доносу та запросити на очну ставку в’язнів, що подали його, втім одного з донощиків завербували на війну в ПВК “Вагнер”, а інший – вийшов на свободу. 

Рідні Марченка збираються подавати апеляцію, однак до моменту її розгляду вони не можуть надсилати гроші Олександру, бо їх стягнуть на виплату штрафу. Дружина бранця Катерина пояснює, що якщо протягом року щодо Марченка відкриють ще одну адміністративну справу за “дискредитацію”, то йому загрожуватиме вже кримінальна відповідальність.

“Його можуть відправити до СІЗО, і це може вплинути на можливий обмін. У мене така підозра, що вони шукають шляхи, як підвищити ставки стосовно певних людей”, – каже жінка. 

Марченка полонили ще у 2019-му. Тоді він поїхав до окупованого Донецька, щоб подати документи на повернення викраденого автомобіля, який на початку бойових дій залишив у місті на станції технічного огляду. Його полонили бойовики “ДНР”, які вибивали свідчення та зізнання в нібито співпраці з СБУ, а невдовзі передали російським силовикам у Краснодар. 

Уже там суд відправив Марченка до колонії суворого режиму на 10 років, а згодом цей вирок підтвердив апеляційний суд. Російські судді проігнорували, що Марченка фактично викрали з окупованої Донеччини.

Нагадаємо, що в ув’язненні Марченку не надавали медичної допомоги, коли він хворів на ковід. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter