Політв’язню Марченку, хворому на COVID-19, в колонії РФ не надають лікування – Омбудсман

Дата: 29 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Український політв’язень Олександр Марченко, який перебуває у колонії суворого режиму в Бурятії, захворів на коронавірус. Але адміністрація закладу не налає йому жодної медичної допомоги.

Про це повідомила у фейсбуці Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Фото: фейсбук-сторінка Людмили Денісової

Українського політв’язня Олександра Марченка, незаконно засудженого до 10 років позбавлення волі, етапували до колонії суворого режиму №8 російського міста Улан-Уде (Бурятія). Під час етапу Олександр знову впродовж 10 днів не отримував гормональні ліки, які він має регулярно вживати після видалення щитоподібної залози. Через прохання повернути ліки, необхідні для підтримки життєдіяльності, його запроторили у карцер“, – написала Денісова.

За її словами, етапування політв’язня було здійснено з порушенням статей 73 та 75 Кримінально-виконавчого кодексу РФ: адже попри те, що Олександр Марченко є громадянином України, його відправили відбувати покарання у віддалений район Росії – Забайкалля, де морози сягають 40 градусів нижче нуля.

Адаптація організму до нового клімату відбувається складно. Теплого одягу та термобілизни у нього немає. Вже у колонії Олександр захворів на коронавірус, а жодна медична допомога йому не надається“, – зазначила Омбудсман.

Денісова наголосила, що своїми незаконними діями керівництво виправної колонії порушує права Марченка на життя, охорону здоров’я та меддопомогу, закріплені другою статтею Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, а також 22-м пунктом Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходів щодо відновлення прав громадянина України, зокрема невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування“, – написала Денісова.

Уповноважена ВР з прав людини також закликала міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав українського політв’язня Олександра Марченка, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля, та посилити тиск на країну-окупанта РФ, аби негайно їх звільнити.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року російський суд у Краснодарі засудив до 10 років українця Олександра Марченка, а згодом апеляційний суд підтвердив цей вирок. 

У грудні 2019 року Марченко поїхав до окупованого Донецька, щоб подати документи на повернення викраденого автомобіля, який на початку бойових дій залишив у місті на станції технічного огляду. Згодом Олександра затримали бойовики “ДНР” і вибивали з нього свідчення та зізнання в нібито співпраці з СБУ. Потім чоловіка передали російським силовикам, які відправили його до Краснодара.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter