Українця Олександра Марченка засудили в РФ до 10 років

Дата: 27 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Російський суд у Краснодарі засудив до 10 років українця Олександра Марченка, якого викрали в окупованому Донецьку бойовики та передали ФСБ, що звинуватила чоловіка в шпигунстві. 

Про оголошення вироку у фейсбуку повідомила дружина політв’язня Катерина Марченко

У грудні минулого року Марченко поїхав до окупованого Донецька, щоб подати документи на повернення викраденого автомобіля, який на початку бойових дій залишив у місті на станції технічного огляду. Згодом Олександра затримали бойовики “ДНР” і вибивали з нього свідчення та зізнання в нібито співпраці з СБУ. Згодом українця передали російським силовикам, які відправили його до Краснодара.

На останньому перед вироком засіданні суду в Краснодарі, яке відбулося 27 листопада, Марченко розповів про неправомірні дії спецслужб РФ та бойовиків. Він згадав, зокрема, про незаконний допит без адвоката 23 лютого 2019 року, на який його вивозили співробітники ФСБ, коли Марченко був під арештом за сфабрикованими адміністративними справами.

“Цей протокол допиту ліг в основу обвинувачень у кримінальній справі мого чоловіка. Крім того, Олександр повідомив про неодноразові погрози з боку співробітників ФСБ і “МДБ ДНР” відвезти його, а також членів нашої родини, які приїхали до нього в Краснодар, “назад у “ДНР”,розповідала тоді журналістам Укрінформу дружина політв’язня Катерина.

У відповідь на це суд призначив додаткову “перевірку”.

“І ніби ми знали, що виправдальний вирок неможливий, але все одно сподівалися на якесь Диво. Чи можна взагалі бути готовим почути такі страшні та доленосні слова і прийняти той факт, що “там” уже все давно вирішили за тебе?! Навіть не уявляю, які почуття наразі охоплюють Олександра. Знаю тільки одне: він тримається, тому що має неймовірну силу волі”, – відреагувала на обвинувальний вирок чоловіка Марченко.

У жовтні рідні політв’язня попросили президента Володимира Зеленського занести його до списку наступного обміну. Наразі дружина Марченка знову закликала главу держави допомогти не тільки їй, але й усім рідним політв’язнів: 

“Наші рідні дуже потребують вашої участі в їхніх долях, бо самотужки їм не подолати репресивну систему Російської Федерації”.

Нагадаємо, що, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter