Російський суд у Краснодарі залишив у силі вирок політв’язню Марченку

Дата: 03 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

1 квітня у Третьому апеляційному суді загальної юрисдикції в Краснодарі розглянули скаргу на вирок Олександру Марченку. Автолюбителя з України відправили в колонію на 10 років.

Про це повідомляє неформальне правозахисне об’єднання “Команда 29”.

Олександр Марченко

Поки не готова мотивувальна частина рішення, тому не відомо, як суд оцінив докази захисту. Але шпигунство Олександра Марченка не було доведено – таким чином суд кваліфікував питання щодо можливості купівлі Марченком в Росії запчастин до зенітно-ракетних комплексів С-300. До того ж сам факт такого інтересу з боку обвинуваченого теж не був доведений.

Суд обґрунтував вирок показами свідка, який не був допитаний на судовому засіданні, а також внутрішніми листами ФСБ. Їх авторів, а ще експертів і свідків адвокати просили викликати до суду, але їм у цьому відмовили. Захист не бачив нікого з цих людей і не знає, хто вони та й чи існують насправді.

“Також суд апеляційної інстанції порушив Кримінально-процесуальний кодекс: він дозволив прокурору оголосити нові докази (з боку обвинувачення), при цьому нам це зробити заборонили. Тобто суд допустив саме ті порушення, які ЄСПЛ вчора визнав порушенням Європейської Конвенції з прав людини в справі Геннадія Кравцова”,– зазначив адвокат Марченка Євген Смирнов.

Адвокат Марченка також повідомив, що вирок будуть оскаржувати в касаційному порядку. На подачу скарги у захисників є шість місяців.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року російський суд у Краснодарі засудив до 10 років українця Олександра Марченка, якого викрали в окупованому Донецьку бойовики та передали ФСБ, що звинуватила чоловіка в шпигунстві. 

У грудні 2019 року Марченко поїхав до окупованого Донецька, щоб подати документи на повернення викраденого автомобіля, який на початку бойових дій залишив у місті на станції технічного огляду. Згодом Олександра затримали бойовики “ДНР” і вибивали з нього свідчення та зізнання в нібито співпраці з СБУ. Згодом українця передали російським силовикам, які відправили його до Краснодара.

На останньому перед вироком засіданні суду в Краснодарі, яке відбулося 27 листопада, Марченко розповів про неправомірні дії спецслужб РФ та бойовиків. Він згадав, зокрема, про незаконний допит без адвоката 23 лютого 2019 року, на який його вивозили співробітники ФСБ, коли Марченко був під арештом за сфабрикованими адміністративними справами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter