У Росії касаційний суд залишив в силі вирок лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Четвертий касаційний суд загальної юрисдикції в російському місті Краснодар залишив касаційну скаргу на вирок незаконного формування, що називає себе “Армянським міським судом” у кримінальній справі стосовно Мустафи Джемілєва. 

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес”.

Мустафа Джемілєв. Джерело: censor.net.ua

Згідно з відомостями з офіційного сайту судового органу, касаційну скаргу залишено без задоволення, а судові рішення, що оскаржуються, – без зміни.

Відповідне рішення виніс суддя Ніколай Шаталов.

Нагадаємо, що 26 травня 2022 так званий “верховний суд республіки Крим” посилив вирок так званого “Армянського міського суду” щодо кримськотатарського лідера, зокрема скасувавши звільнення Джемілєва за амністією від покарання за звинуваченнями у недбалому зберіганні зброї та незаконному зберіганні боєприпасів.

Незаконне формування вирішило, що за обвинуваченням у недбалому зберіганні вогнепальної зброї покарання має становити 20 тисяч рублів штрафу, а за звинуваченням у незаконному зберіганні боєприпасів – один рік позбавлення волі. Також в апеляції було посилено вирок за звинуваченням у незаконному перетині “російського кордону”, “суд” збільшив реальний термін позбавлення волі з двох до трьох років.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та Омбудсман України Дмитро Лубінець

Як відомо, “управління слідчого комітету Росії в Криму” висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Раніше ZMINA детальніше розповідала про цю кримінальну справу. 

Як відомо, Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя повідомила, що в український суд спрямовано 20 обвинувальних актів щодо незаконних “суддів” у Криму, які переслідували Джемілєва. МЗС України називає цю кримінальну справу політично вмотивованою. 

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть якщо президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес з Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter