У Росії хочуть оштрафувати журналіста за репости статей колег, яких влада країни вважає “небажаними”

Дата: 26 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії силовики через репости текстів видання “Медуза” склали адміністративний протокол щодо журналіста Валерія Нечая за “участь у небажаній організації”. 

Про це повідомляє “Медуза”. 

Валерій Нечай. Фото: закс.ру

Закон про “небажані організації” президент Росії Путін підписав у травні 2015 року, втім, після цього його кілька разів посилювали.

“Небажаною” російська влада може визнати будь-яку організацію, яка, на її думку, становить “загрозу безпеці держави та основам конституційного ладу”. Після цього така організація не може працювати на території РФ, а її рахунки блокують. Видання “Медуза” визнали “небажаним” 2023 року. 

Максимальне покарання для журналіста Нечая за репости текстів колег сягає 15 тисяч рублів, однак, якщо він протягом року ще раз порушить закон, то щодо нього відкриють кримінальну справу, а це дасть змогу запроторити його за ґрати на 4 роки, відправити на примусові роботи або накласти багатотисячний штраф. 

У коментарі “Медузі” Нечай сказав, що не має уявлення про те, які саме передруки стали приводом для переслідування.

Нагадаємо, що у Росії суди почали частіше відправляти критиків влади у колонії та на більші строки, а також почали тиснути на незгодних за допомогою дітей, наприклад, відбираючи їх у батьків та поміщаючи до дитбудинків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter