Російські суди почали частіше відправляти незгодних з війною людей у колонії та на більші строки

Дата: 07 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії інтенсивність переслідувань за антивоєнні виступи різко зросла наприкінці минулого та на початку року. Так, якщо за 9 місяців минулого року російські суди винесли 69 вироків за репресивними статтями, то лише за чотири останні місяці їх кількість сягнула 65, а відсоток вироків з реальними термінами також зріс. 

Про це свідчать дані аналітиків проєкту Re:Russia.

Російські силовики біля офісу правозахисного центру “Меморіал” в Москві, на членів якого стали тиснути ще більше у цьому році. Фото: “Меморіал”

Торік у Росії ухвалили понад три десятки репресивних законів, а покарання за деякі “злочини” підвищили, що дозволяє відправляти підозрюваних одразу під варту та виносити багаторічні вироки. 

Серед 65 вироків, які винесли російські суди з грудня минулого року по березень поточного, щонайменше 27 стосувались реальних термінів. Серед цих вироків, наприклад, 6,5 та 7 років сімейній парі за антивоєнні графіті або 13 років за спробу підпалу військкомату.

У березні цього року набрали чинності поправки до російського законодавства, які забороняють “дискредитувати” звільнених на війну в Україну та помилуваних Путіним злочинців. Деякі з тих, хто вертається додому з фронту, вже вчиняють нові злочини, зокрема вбивства. 

Торік російські силовики, загалом, відкрили понад п’ять тисяч адміністративних справ щодо незгодних з війною, а у перші місяці після ухвалення відповідного репресивного законодавства робили це в середньому раз кожного робочого дня. У березні поточного року лише за статтею про “дискредитацію армії” силовики у Росії відкрили 450 адміністративних справ – близько 15 на день. 

У березні обвинувачення у повторній дискредитації винесли голові ради “Меморіалу” Олегу Орлову. Правозахисний центр “Меморіал” торік разом із правозахисниками з України та Білорусі став лауреатом Нобелівської премії миру. 

Торік Орлова вже двічі штрафували за “дискредитацію”: вперше за акцію, під час якої він вийшов із плакатом з написом “Божевільний Путін штовхає світ до ядерної війни”, а вдруге за акцію з плакатом “СРСР 1945 – країна, яка перемогла фашизм. Росія 2022 – країна фашизму, що переміг”.

За повторну дискредитацію” в Росії передбачено від трьох до п’яти років в’язниці. 

Аналітики фіксують також новий вид тиску на незгодних з політикою російської влади людей, що пов’язаний з дітьми.

ZMINA розповідала про декілька таких історій, наприклад, про активістку з Бурятії Наталію Філонову. У неї відібрали усиновленого 15-річного Володимира, який має інвалідність, та знущаються з нього у дитбудинку, поки матір судять за побиття силовика кульковою ручкою. 

Репресії у Росії, як кажуть дослідники, мають, окрім “антивоєнного” вектора, ще й “антиекстремістський”. Так, з початку поточного року російські суди засудили за “агресивні публічні висловлювання” щонайменше 53 людей, а лише у березні – 22. Приводами ставали заклики в соцмережах до нападу на представників влади та повалення режиму, публікації фотографій Гітлера, реабілітації нацизму та демонстрації нацистської символіки.  

Завдяки репресивному російському законодавству людей переслідують й на окупованих територіях України, наприклад, у Криму, де за екстремістськими статтями” судять кримських татар.  

Нагадаємо, що за останні майже два десятки років влада в Росії змінила закони в такий спосіб, щоб розглядати, наприклад, мирні вуличні протести як злочин. 

Детальніше про це можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter