Силовики в Росії тиснуть на лауреата Нобелівської премії миру “Меморіал”: обшуки та нові справи

Дата: 21 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У столиці Росії Москві силовики 21 березня прийшли з обшуками до членів правозахисного центру “Меморіал”, який торік разом із правозахисниками з України та Білорусі став лауреатом Нобелівської премії миру. Правозахисників, які займаються збереженням пам’яті про політичні репресії в СРСР, російська влада звинувачує в реабілітації нацизму. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Російські силовики біля офісу “Меморіалу” в Москві. Фото: “Меморіал”

Російські силовики вдерлися 21 березня до голови ради “Меморіалу” Олега Орлова, заступника голови центру Микити Петрова, до матері Олександри Поліванової та голови правління товариства “Меморіал” Яна Рачинського.

За декілька днів до цього ефесбівці проходили до правозахисників, пов’язаних з центром у регіонах. 

Офіційно обшуки проводили в справі про реабілітацію нацизму. Силовики кажуть, що в списках жертв політичного терору “Меморіалу” є імена трьох людей, одного з яких нібито відправили до радянських таборів за “роботу в німецькому поліцейському загоні”, а двох інших – за зраду батьківщини. 

Слід зазначити, що в базі, в якій силовики знайшли імена трьох вищезгаданих в’язнів, загалом міститься понад 4 мільйони імен, а складали ці списки, використовуючи, зокрема, дані з російського державного проєкту “Книги пам’яті”. 

Після обшуку співробітників “Меморіалу” відвезли до слідчого комітету, де невдовзі голова ради “Меморіалу” Орлов отримав звинувачення в повторній “дискредитації російської армії”.

Справу відкрили за репост, який правозахисник зробив у соцмережах: він передрукував матеріал французького видання, якому дав коментар. У тексті Орлов серед іншого розмірковує про те, як у різних країнах приходять до влади фашистські режими.

Торік Орлова вже двічі штрафували за “дискредитацію”: вперше за акцію, під час якої він вийшов із плакатом з написом “Божевільний Путін штовхає світ до ядерної війни”, а вдруге за акцію з плакатом “СРСР 1945 – країна, яка перемогла фашизм. Росія 2022 – країна фашизму, що переміг”.

За повторну “дискредитацію армії” в Росії передбачено від трьох до п’яти років в’язниці. 

Правозахисниця Поліванова, яка проходить у справі про “реабілітацію нацизму” свідком, розповіла, що силовики цікавилися базою даних жертв політичних репресій. Вони розпитували про те, як її складають, звідки беруть джерела та як перевіряють відомості.

Поліванова додала, що, коли попросила копію протоколу допиту, силовики поцікавились у неї, чи не хоче вона стати підозрюваною, а не свідком у справі. Вони сказали, що задовольнять її прохання лише в разі зміни статусу.

Правозахисник Олег Орлов тримає торік плакат на Красній площі в Москві. На плакаті написано: “Наше небажання знати правду та наше мовчання робить нас співучасниками злочинів”. Фото: “Меморіал”

Особисті речі та техніку правозахисників пообіцяли повернути не раніше ніж за два-три місяці. 

Реагуючи на повідомлення про те, що російські правоохоронці провели обшуки в будинках найстарішої російської правозахисної організації, директорка Amnesty International в Росії Наталія Звягіна заявила: “Здійснюючи обшуки в домівках членів “Меморіалу”, російська влада продовжує полювання на відьом проти правозахисників та активістів. Вони розглядають роботу “Меморіалу”, що включає захист прав людини у дедалі більш репресивній Росії та фіксацію злочинів проти людства, скоєних у сталінську еру Радянського Союзу, як загрозу своїй владі”.

Щоб отримати привід для обшуків, влада РФ висунула членам організації звинувачення у “реабілітації нацизму”, що є явним абсурдом, наголосила правозахисниця.

“Кремль має терміново припинити свою ганебну кампанію репресій проти активістів і тих, хто працює над збереженням пам’яті про жорстокість Сталіна. Треба дозволити продовжувати важливу роботу “Меморіалу” щодо документування минулого, навчання молоді та відзначення історії політичних репресій”, — сказала вона.

“Меморіал” – найстаріша правозахисна організація на території Росії, яка виникала ще в роки СРСР.

Співзасновником “Міжнародного Меморіалу” був відомий радянський борець за права людини й лауреат Нобелівської премії миру Андрій Сахаров. Займалися правозахисники збереженням історичної пам’яті про політичні репресії. 

Наприкінці 2021-го російська влада ліквідувала “Меморіал”, а українські правозахисники, які виступили тоді із засудженням, наголошували, що центр “залишався чи не єдиним потужним осередком громадянського суспільства та паростком спротиву авторитаризму в Росії”.  

На судовому засіданні щодо ліквідації організації прокурор називав істориків “громадською загрозою“. 

Втім, тиск на правозахисників з “Меморіалу” влада РФ почала задовго до цього. Ще у 2016-му їх визнали “іноагентами”, але до останнього вони відмовлялися ставити відповідне маркування. Через це вже до кінця 2019-го загальна сума штрафів, накладених за відсутність позначки “іноагент”, сягнула більш ніж 2 мільйонів рублів. 

Штрафували правозахисників навіть за те, що не ті вказували свій статус у зверненнях до офіційних держорганів. 

Тисне російська влада й на окремих членів центру. ZMINA розповідала про історика та голову карельського “Меморіалу” Юрія Дмитрієва. Наприкінці 90-х він віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС убили понад тисячу представників української культурної еліти.

Після цього Дмитрієву почали надходити погрози, а тепер уже в ув’язненні його катують, поміщаючи до ШІЗО за надуманими причинами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter