ФСБ оголосила в міжнародний розшук українських посадовиць Верещук та Джапарову

Дата: 06 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

ФСБ оголосила в міжнародний розшук та скерувала до Лефортівського суду Москви клопотання про заочний арешт віцепрем’єрки України Ірини Верещук і заступниці глави МЗС України Еміне Джапарової. 

Про це інформує російське прокремлівське видання “РИА Новости“.

Ірина Верещук та Еміне Джапарова

Російське слідство просить московський суд заочно заарештувати Верещук і Джапарову за нібито “порушення територіальної цілісності Росії”

Як відомо, Європейський суд з прав людини констатував у своєму проміжному рішенні в межах двох міждержавних справ “Україна проти Росії”, що Росія здійснює ефективним контроль за Кримом з 27 лютого 2014 року. 

Україна та правозахисники неодноразово вказували, що Росія усупереч міжнародному гуманітарному праву незаконно використовує своє законодавство та зловживає ним, переслідуючи опонентів тимчасової окупації Криму та критиків окупаційної влади. Вони твердять, що висуває сумнівні обвинувачення громадянам України в Криму та фабрикує кримінальні справи. 

Представники міжнародних на українських правозахисних організацій повідомляють про широку практику свавільних арештів, обшуків приватних помешкань громадян України та порушень процесуальних прав затриманих. 

Лишень за дев’ять місяців 2022 року, як зафіксував Кримськотатарський ресурсний центр, російські силовики провели в тимчасово окупованому Криму 25 обшуків, 108 затримань або утримань та 124 допитів, опитувань або “бесід”. Загальна кількість арештів за звітний період становить 138.

Раніше українська влада анонсувала плани з деокупації Кримського півострова. Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, як діяти цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.
 
Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні також переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter